:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. október 13. 12:17

Elődjénél többet tud és olcsóbb az új Windows Media Center

Noha a Microsoft számos újdoságot zsúfolt legújabb operációs rendszerébe, a Media Center 2005-be, a legnagyobb hírt mégis az jelenti, hogy a termék olcsóbb, mint a korábbi változatok.

Noha a Microsoft számos újdoságot zsúfolt legújabb operációs rendszerébe, a Media Center 2005-be, a legnagyobb hírt mégis az jelenti, hogy a termék olcsóbb, mint a korábbi változatok.

A Windows XP Media Center Edition első két változata még a Windows XP Professional Editionnél is többe került, noha otthoni felhasználóknak szánták. A multimédiás feladatokra -- tévénézés, filmek lejátszása és felvétele, zenelejátszás, képnézegetés -- kihegyezett szoftver segítségével a Microsoft a nappalikba is be szeretné vinni a PC-ket, azonban egyelőre kevés sikerrel. A tegnap bemutatott Media Center 2005 kapcsán Tom Lammel termékfelelős elmondta, hogy a legfontosabb cél a minél szélesebb körű elterjedés. "Egyértelműen ez a legjobb operációs rendszer az otthon bármelyik szobájába" -- mondta Lammel.

Bill Gates, a redmondi vállalat igazgatótanácsának elnöke szerint a kitűzött cél, hogy a korábbi változatok eladási adatait négy-ötszörösen szárnyalják túl. Első látásra ez nem tűnik nehéznek, ugyanis az előző verziókkal ellátott PC-kből mindössze egymillió darab kelt el, amelyet főképp megszállott felhasználók vásároltak meg. Az új Media Center rendkívül fontos a Microsoft számára, hiszen a Lonhron 2006-os megjelenése előtt ez az utolsó, otthoni piacra szánt operációs rendszer, a megjelenéstől a Windows-eladások ismételt felfutását várja a redmondi cég.

A Media Center 2005 talán legfontosabb újdonsága, hogy már akár három tévétunert is támogat, azaz egyszerre három adást képes kezelni. Ezek közül a felhasználó egyet nézhet, miközben másik kettőt a merevlemezre rögzíthet. Az előző változatok legfeljebb egy tunert kezeltek, így párhuzamosan futó műsorok esetén a felhasználónak mindenképpen választania kellet, melyiket nézi vagy rögzíti. A PC-gyártók ennek ellenére szinte kivétel nélkül egy tunerrel szállítják majd Media Center PC-iket, a nagy gyártók közül egyedül a HP kínálatában szerepel két tunert tartalmazó konfiguráció, mégpedig a legdrágább, csúcskategóriás modell.

A két tuner kezelésének akkor lesz igazán nagy jelentősége, ha megjelennek a piacon a Media Extender berendezések. Ezek a készülékek TV-hez vagy hifihez kapcsolva akár egy másik szobából is képesek a Media Center operációs rendszert futtató PC-n található fájlokat lejátszani. Másik jelentős újdonság a Media Center 2005-ben a HDTV (high definition tv) adások támogatása, noha a szoftver csak a földi sugárzású műsorokat kezelni, a kábeltévés vagy műholdas HDTV adásokat nem.

A PC-gyártók körében kedvező fogadtatásra talált az új Media Center operációs rendszer. A világ legnagyobb PC-gyártói közül mind a HP, mind a Dell kínál majd Media Center PC-ket, többféle kivitelben, akár beépített tévétuner nélkül is. Egy ilyen PC valójában semmiben sem különbözik majd egy hagyományos asztali konfigurációtól, azonban a Media Center operációs rendszer felhasználói felülete ideális filmnézéshez, zenelejátszáshoz vagy képek nézegetéséhez. A Media Center számítógépekhez távirányító is jár. A szoftver alacsonyabb árának köszönhetően egy tévétuner nélküli Media Center PC már 700 dollár alatti áron megvásárolható lesz, vagyis közel fele annyiba kerül mint korábban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.