:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. október 11. 14:03

Novemberben érkezik az NVIDIA új, középkategóriás videochipje

A The Inquirer informatikai bulvárlap a céghez közeli forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az NVIDIA novemberben mutatja be új középkategóriás grafikus processzorát, amelynek kódneve NV41.

A The Inquirer informatikai bulvárlap a céghez közeli forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az NVIDIA novemberben mutatja be új középkategóriás grafikus processzorát, amelynek kódneve NV41.

Az NV41 a pletykák szerint 130 nanométeres csíkszélességgel készül az IBM csúcsmodern, East Fishkill-i chipgyárában. A vélt specifikációk között 12 renderelő futószalag, 400 MHz-es órajel, 256 bites memóriabusz és 1 GHz-es DDR memóriák szerepelnek. A kártyák kiviteltől függően 128 vagy 256 Mbyte memóriát tartalmaznak majd és 200-300 dollár közötti áron lesznek kaphatók.

Az NV41 gyakorlatilag nem más, mint az NV40 felfrissített változata, amely olcsóbban előállítható. A chip megjelenése után valószínűleg eltűnnek a boltok polcairól a "sima" GeForce 6800 kártyák, amelyek paramétereiket tekintve hasonlóak voltak, azonban a méregrdága NV40 grafikus lapkára épültek.

Meg nem erősített hírek szerint az NV41 a keresztségben végül a GeForce 6700 nevet kapja. A chip közvetlen ellenfele a szintén ősszel debütáló ATI R430 lehet, amelynek specifikáció egyelőre ismeretlenek, azonban minden bizonnyal az R420 -- Radeon X800 -- chip ráncfelvarrásáról lehet szó. Ez egyben azt is jelenti, hogy az NVIDIA és az ATI ezen az őszön nem mutat be igazán új terméket, mindkét cég a már meglevő modellek fazonigazításával próbál új vevőket toborozni a karácsonyi bevásárlási szezonban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.