Szerző: Budai Péter

2004. október 7. 09:21

Ismét fellángol a böngészők háborúja?

Marc Andreessen
Marc Andreessen
[News.com] A böngészők úttörőjeként számontartott Marc Andreessen úgy véli, hogy újra kitört a webböngészők háborúja, ugyan most nem a Netscape Communications, Andreessen korábbi vállalata a kihívója a Microsoft Internet Explorerének, hanem a kisebb, feltörtekvőben lévő termékek, mint például az Apple Safari, vagy a nyílt forrású Firefox.

A Firefox nagyon sokat köszönhet a Netscape-nek, hiszen a Netscape alapította annak idején a Mozilla projektet, ami egy nyílt forráson alapuló, szabadon fejleszthető böngészőnek indult. A Mozilla szolgált a Firefox alapjául is, ugyan ma már ismét külön fejlődik a két termék.

A szakember a szerdai Web 2.0 konferencián azon véleményének adott hangot, hogy a Microsoft tart a Firefox és a Safari népszerűségének növekedésétől, és emiatt erőteljesen fel fog lépni saját pozíciójának erősítése érdekében. Andreessen szerint a böngészők fejlődése 1998-ban megtorpant, azonban az egyre jobban terjeszkedő riválisok ki fogják erőszakolni a Microsofttól, hogy megtörésük érdekében új képességekkel lássa el saját böngészőjét, az Internet Explorert.

Ennek ellenére figyelmeztetett, hogy a konkurencia a további Microsoft-fejlesztésekre reagálva könnyen megvádolhatja a redmondi óriást, arra hivatkozva, hogy agresszív eszközökkel védi operációs rendszerének monopóliumát. A Microsoft Netscape elleni manővereinek eredményeképpen hosszadalmas jogi csaták következtek, és kevésen múlott csak, hogy nem darabolták fel a redmondi vállalatot.

Andreessen nem számít arra, hogy a Microsoft változtatna korábbi taktikáján az új böngészők terjedésének megállítása érdekében sem. "Ha én lennék [a Microsoft], jól körülnéznék, és kitalálnám, hogyan tehetem tönkre más emberek üzletét a monopóliumom révén" -- adott hangot a Netscape elvesztett háborúja miatt érzett keresűségnek.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 20. 03:21

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.