:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. október 4. 16:28

Hogyan választják ki számlázószoftverüket a magyar vállalatok?

[Lenhardt & Weichinger] A rEVOLUTION Software saját ügyfélkörében készült felmérése szerint az egyszerűbb számlázószoftvert választó cégek 80 százaléka a hagyományos kézi módszerről tér át gépi számlakiállításra. Ez a látszólag jelentéktelen esemény, az első számlázó szoftver beszerzése a rEVOLUTION szerint valójában nagy jelentőséggel bír egy kisvállalkozás életében, mert számos esetben ez indítja el a céget a komoly -- akár ERP-szintű -- szoftverek felé vezető úton. A felmérésből kiderül még, hogy a vásárlók számára legfontosabb az egyszerűség és átláthatóság, és a vásárlási döntéseket nagyban meghatározzák más felhasználók ajánlásai.

[Lenhardt & Weichinger] A rEVOLUTION Software saját ügyfélkörében készült felmérése szerint az "egyszerűbb" számlázószoftvert választó cégek 80 százaléka a hagyományos kézi módszerről tér át gépi számlakiállításra. Ez a látszólag jelentéktelen esemény, az első számlázó szoftver beszerzése a rEVOLUTION szerint valójában nagy jelentőséggel bír egy kisvállalkozás életében, mert számos esetben ez indítja el a céget a komoly -- akár ERP-szintű -- szoftverek felé vezető úton. A felmérésből kiderül még, hogy a vásárlók számára legfontosabb az egyszerűség és átláthatóság, és a vásárlási döntéseket nagyban meghatározzák más felhasználók ajánlásai.

Az ügyviteli szoftverek piacán fejlesztő rEVOLUTION Software -- nem reprezentatív felmérés keretében -- 2004 tavaszán a számlázó szoftvert vásárló ügyfelei körében összesen 325 cégnél végzett véletlenszerű kiválasztással megkérdezést. A szoftvervásárlás oka a cégek 59 százalékánál a hagyományos kézi számlázásról a gépi számlázásra való áttérés.

Az egyszerűbb szoftvereket választók körében még magasabb, 80 százalékos ez az arány, ami azért bír nagy jelentőséggel, mert a rEVOLUTION tapasztalatai szerint az első szoftver megvásárlására a legnehezebb rávenni a kisvállalatokat. A későbbiekben a szoftverek hatékonyságának megtapasztalása automatikusan generálja az újabb alkalmazások bevezetését. Ezt támasztja alá az is, hogy a nagyobb tudású számlázó programot választó cégek 51 százzaléka a kézi számlázás felváltása helyett már más okot nevezett meg.

A gépi számlázás mellett a cégek 14 százalékánál új cég alapításához, 13 százalékánál új számítógép beszerzéséhez, 5 százalékánál pedig a régi program lecseréléshez kapcsolódik a szoftvervásárlás. A számítógép-beszerzéshez társuló magas arány háttereként érdemes megjegyezni, hogy a rEVOLUTION egy korábbi felmérése szerint a hazai üzleti szolgáltató szektor kisvállalatainak 13 százaléka drágább, egyedi fejlesztésű számlázó szoftvert használ, amely egyben nagy eséllyel rejti magában annak a lehetőségét, hogy egy új számítógép vásárlásakor a szoftver újratelepítéséhez szükséges regisztrációhoz a vevő már nem akad a fejlesztő nyomára.

A rEVOLUTION tapasztalatai szerint a piacon a legnagyobb igény még mindig a legegyszerűbb számlázószoftver iránt van, ez teszi ki az eladások 51 százalékát, tehát a KKV szektornak még van hová fejlődnie e téren. Ezzel szemben jelentős az upgrade-ek (frissítések) száma, amely szerint minden második ügyfél rendszeresen frissíti a programját (80% verziófrissítés, 20% áttérés nagyobb tudású programra).

A megkérdezettek a szoftvervásárlásnál a legfontosabb befolyásoló tényezőként a programok egyszerűségét, áttekinthetőségét és könnyű kezelhetőségét nevezték meg (29%), ami nem meglepő, hiszen nagy részüknek ez az első ügyviteli programja. A cégek 12 százaléka számára a különböző speciális funkciók (devizaszámla, vonalkód-leolvasás, speciális kimutatások) fontosak. Szintén figyelmet érdemel, hogy csupán 9 százalék számára volt döntő szempont az alacsony ár.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.