Szerző: Budai Péter

2004. október 5. 09:36

Nyílt forrású folyamatszervert jelentett be az Apache

[News.com] Újabb jelentős képviselővel bővült a nyílt forrású megoldások piaca az Apache Software Foundation múlt héten bejelentett üzleti folyamatmenedzsment szerverével.

[News.com] Újabb jelentős képviselővel bővült a nyílt forrású megoldások piaca az Apache Software Foundation múlt héten bejelentett üzleti folyamatmenedzsment szerverével.

Az Agila névre hallgató szoftver elsősorban Java alkalmazások automatizált üzleti workflowkezeléséhez lett kifejlesztve, mint például a hivatalos dokumentumok többlépcsős kezelése. A szervert a már régóta futó Jakarta projekt részeként készítik, és az Apache 2.0 nyílt forrású licenc szerint lesz elérhető.

A kiinduláshoz használt forráskódot a Gluecode Software bocsátotta az Apache rendelkezésére, akik konzultációs szolgáltatásokkal segítenek Java-orientált témákban, így többek között Java-alapú, Apache technológiára épülő portálok és alkalmazásszerverek építésében.

Az Agile egyszerű üzleti folyamatmenedzsment rendszer (BPM, Business Process Management), amit könnyedén fel lehet használni más alkalmazásokban, és szinte bármilyen eszközön futtathatóak, így kézi készülékeken is -- tájékoztattak a Gluecode vezetői. Állításuk szerint a szerver felhasználható az alkalmazások workflow képességeinek elkészítéséhez; a workflow lépései igényelhetnek emberi közbeavatkozást, illetve lehetőség van teljesen automatizált PC-PC kommunikációra is.

Workflow
A workflow az informatikai rendszerek azon része, ami munkafolyamatok lépéseinek egymásutániságát határozza meg, illetve lehetőséget biztosít a döntési és jóváhagyási folyamatok automatizálására. Segítségével egy vállalat valamennyi szolgáltatási és termelési tevékenységével összefüggő folyamata egységesen kezelhető, változtatható. Leírása a legtöbb esetben folyamatábrával történik.
A szoftvernek része egy vizuális designer, a szerverszoftver, és egy monitorozó eszköz, amik ugyan nem olyan kifinomult megoldások, mint amiket a konkurens termékek esetében láthatunk, de a nyílt forrást éltető fejlesztők és vásárlók végre igazi alternatívával rendelkeznek a hagyományos, "zárt forrású" termékekkel szemben, amiket olyan szoftvercégek gyártanak, mint a BEA Systems és a Microsoft -- tájékoztatott Winston Damarillo, a Gluecode ügyvezetője.

"Az a gondolkodás, ami a drága BPM termékek megvásárlásához vezetett már a múlté" -- mondta Damarillo, majd hozzátette, hogy az Agile, és a már meglévő adatbázis és alkalmazásszerverek segítségével a szoftveres megoldások végre teljes egészében nyílt forrású elemekből épülhetnek fel.

Jelenleg több tucat vállalat kínál BPM megoldásokat, köztük egyesek, mint például az Ultimus, a Metastorm és a FileNet specializált, szűkebb rétegnek szánt szoftvereket fejlesztenek. A nagyobb vállalatok -- gondolva a BEA, IBM és a Microsoft megoldásaira -- sokkal inkább infrastruktúrális szinten közelítik meg a témát, és általánosabb, szélesebb körben felhasználható szoftvereket készítenek.

Bizonyos elemzők sejtése szerint ahogy a BPM szoftverek piaca korosodik, a kisebb cégeket nagy eséllyel bekebelezik, vagy félreállítják az erősebbek. Ugyanakkor egy nyílt forrású terméknek mindenképpen jelentős hatása lehet erre a piacra -- vélte Stephen O'Grady, a RedMonk elemzője. "Nehéz megjósolni, hogy milyen fejlődés várható, de a nyílt forrású társadalom valóban gyorsuló ütemben fejleszti ki az új funkcionalitást" -- tette hozzá.

Az Agila projekthez a Gluecode fejlesztői újraírták a teljes terméket, hogy egyszerűbb interfészeket kínáljanak a külvilágnak, és akár hordozható készülékeken is használható legyen, így például a Java 2 Micro Editiont futtató kézi eszközökben is. A Gluecode a jövőben az Agila szoftver köré fogja elkészíteni további termékeit.

Az Agila "inkubátorként" kezdi meg életciklusát az Apache-nál, mialatt az Apache felméri, mekkora az érdeklődés a termék iránt, és ellenőrzi, vannak-e a kódnak olyan részei, amik szabadalmi jogokat sérthetnek -- ismertette Geir Magnusson, az Apache vezetőségi tagja, és a Gluecode munkatársa. Amennyiben megfelelő mennyiségű támogatás érkezik, a projekt különálló fejlesztéssé válhat.

"A BPM annyira fontos és nagyméretű technológiai terület, hogy egy kis idő eltelte után jelentős támogatói bázis megjelenésére számítok, és így az [Agila] BPM az Apache kiemelt projektjévé nőheti ki magát. De ezt még meglátjuk" -- nyilatkozta Magnusson.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról