Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Eddig ötvenmillió Hyper-Threading technológiát támogató processzor került piacra

Bodnár Ádám, 2004. október 01. 10:27
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Louis Burns
Louis Burns
Az Intel Corporation a két évvel ezelőtti bejelentés óta több mint 50 millió darabot szállított a Hyper-Threading technológiát támogató asztali, szerver és mobilgépekhez szánt processzoraiból.

"Két fő céllal alkottuk meg a Hyper-Threading technológiát" -- mondta Louis Burns, az Intel alelnöke és az Intel Desktop Platforms Group vezetője. "Az egyik az volt, hogy egy időben több feladat végrehajtásával növeljük a számítási teljesítményt. Másodsorban, ezen technológia által szeretnénk még jobban felkészíteni az iparágat a többmagos processzorok, illetve ezekre épülő számítógépek megjelenésére."

A számítási teljesítmény növelésének egyik módja, a processzorok órajelének emelése a lineárisan emelkedő fogyasztás és disszipáció miatt komoly gátakba ütközik, ezért a gyártók egyre inkább a szoftverekben rejlő párhuzamosság kihasználása felé fordulnak. A több utasítás párhuzamos végrehajtására képes szuperskalár chipek után most a több utasításszál egyidejű futtatását lehetővé tevő processzoroké a jövő.

Az Intel Hyper-Threading technológiája a szimultán többszálú (SMT) végrehajtás egyik implementációja. Ennek lényege, hogy két architekturális állapotot alakítottak ki a processzormagban egyes erőforrások (pl. regiszterek) számának megduplázásával, aminek köszönhetően a CPU két logikai processzornak látszik az operációs rendszer felé. Így az két független szálat, folyamatot képes futtatni egy időben, igaz, ezek versengenek a változatlan számú végrehajtó egységekért.

A Hyper-Threading technológia egyes esetekben akár 20-30 százalékos teljesítménynövekedést is eredményezhet. A Hyper-Threading logikus továbbfejlesztése két mag egy lapkára integrálása, amely elméletileg akár kétszeres teljesítményt is jelenthet. Az Intel jövőre jelentkezik kétmagos asztali és szerver-processzorokkal. A 90 nanométeres és ennél fejlettebb gyártástechnológiák lehetővé teszik a cégek számára, hogy elérhető áron készítsenek kétmagos processzorokat.