:

Szerző: Bizó Dániel

2004. szeptember 10. 15:17

Amerika zöld utat adott: az Oracle felvásárolhatja a PeopleSoftot

Lawrence J. Ellison
Larry Ellison
[Reuters/Techweb/HWSW] A san franciscói kerületi bíró döntését követően az Egyesült Államokban elhárult a jogi akadály az Oracle elől, hogy a nagyvállalati üzleti szoftverek piacán harmadik helyezett PeopleSoft ellenséges felvásárlásával a toronymagasan vezető német SAP nyomába eredjen, valamint felkészüljön a Microsoft egyre valószínűbb betörésére. Az ítéletet a keresetet benyújtó Igazságügyi Minisztériumtól (DOJ) kezdve az iparágon át az ügyfelekig szinten mindenhol nagy csalódottsággal fogadták. Sokak szerint ez jelzésértékű a nagyvállalati világ felé, hogy a riválisok agresszív bekebelezése elfogadott dolog lehet.

Az Oracle és a PeopleSoft huzavonája több mint egy évvel ezelőtt kezdődött, mikor is Larry Ellison, az Oracle igencsak karizmatikus elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy felvásárlási ajánlatot tesz a rivális PeopleSoftra. Az azóta eltelt idő alatt a folyamatos bizonytalanság rendkívül rossz hatással van a PeopleSoft üzletmenetére, a védekezéssel kapcsolatos költségei a társaság állítása szerint 70 millió dollárra rúg, valamint sok elvesztett ügyfél az Oracle fenyegetésének köszönhető.

Erre hivatkozva a PeopleSoft keresetet is benyújtott az Oracle ellen, melyben 1 milliárd dolláros kártérítést követel üzletmenetének megzavarása miatt. A második negyedéves jelentésben Craig Conway vezér úgy fogalmazott, hogy az Oracle olyan volt a társaság ügyfeleire nézve, mint az elefánt a porcelánboltban.

A bírósági határozatot az Oracle természetesen lelkesen üdvözölte. "A döntés egyértelműen a PeopleSoft igazgatótanácsára hárítja annak felelősségét, hogy tárgyaljanak velünk és kihúzzák a probléma méregfogát, lehetővé téve, hogy részvényeseik elfogadják ajánlatunkat" -– jelentette ki Jeffrey O. Henley, az Oracle igazgatótanácsának elnöke. Az Oracle azt kéri, hogy szeptember 24-én találkozhasson az igazgatótanáccsal és felújíthassa ajánlatát.

Hasonlóan reagált a tőzsde is. A bejelentést követően a PeopleSoft részvényárfolyama a tőzsdei zárást követően 15 százalékkal 20,41 dollárra emelkedett, amely alig marad el az Oracle részvényenként 21 dolláros ajánlatától. A tőzsdei kereskedésben jelenleg 17,95 dolláron állnak a papírok, amely 6,86 milliárd dolláros piaci értéket, a 7,7 milliárdos ajánlat esetében körülbelül 17 százalékos prémiumot jelent.

A PeopleSoft menedzsmentje a felvásárlás tulajdonosok általi sorozatos elutasítását követően korábban kísérletet tett arra, hogy elvegye az IT ipar fenegyereke, Ellison kedvét a játéktól. A sokak által beépített bombaként vagy méregpirulának titulált "ügyfél-biztosítási program" szerint a PeopleSoft ügyfelek a licencdíjak akár ötszörösét is visszakaphatják abban az esetben, ha a céget két éven belül felvásárolják, illetve ha a vevő az elkövetkező négy éven belül beszüntet bizonyos terméktámogatási szolgáltatásokat. Úgy néz ki azonban, hogy az Oracle étvágyát ez sem tudta elvenni.

Annak bizonyításában, hogy a PeopleSoft "eltűnésével" a piaci verseny jelentős csorbát szenvedne, az igazságügyiek érvelése ott bukott meg, hogy a szereplők között nem vette figyelembe a világ legnagyobb szoftvervállalatát, a Microsoftot. A Minisztérium elemzői úgy találták, hogy a PeopleSoft akvizíciójával kettőre -- SAP, Oracle -- csökkenne a világ legnagyobb vállalatai és szervezetei számára megfelelő üzleti rendszerek beszállítóinak a száma, amely lényegesen gyengébb versenyt eredményezne a jelenleginél, és az árak emelkedéséhez vezetne.

A Microsoft az üzleti alkalmazások terén eddig jellemzően a kis- és középvállalatok -- ez globális léptékben az 1 milliárd dollár éves forgalom alatti cégeket takarja -- számára kínált megoldásokat, így kézenfekvő, hogy hamarosan csatába induljon a nagyvállalatok kegyeiért is.

Az Oracle -- és több elemző véleménye -- szerint teljességgel irreális azt gondolni, hogy a világ legnagyobb szoftvergyártója nem fog belépni a legnagyobb vállalatoknak szánt üzleti alkalmazások piacára. Álláspontjának megerősítéséhez az Oracle kénytelen volt az Ellison által oly' sokszor szidalmazott Microsofthoz fordulni: olyan belső információt kért, mely Bill Gates vállalatának üzleti alkalmazásokra vonatkozó terjeszkedési stratégiáját fedné fel.

A Microsoft jelenleg 600 millió dolláros részt hasított ki magának az ERP piac egészéből, de 2010-re már 10 milliárd dolláros forgalmat vár ettől a területtől, ami átlagban közel 50 százalékos növekedést jelentene évente. Összehasonlításként a jelenleg piacvezető SAP 7,8 milliárd dolláros bevételt jelentett, a követő Oracle pedig 2,5 milliárd értékben forgalmazott ERP szoftvereket a tavalyi évben.

A felvásárlás jogi oldalról azonban ezzel a bírósági döntéssel közel sincs lezárva. A DOJ még folyamodhat fellebbezéshez, ami sokak szerint valószínűtlen. Fontosabb viszont az Európai Bizottság állásfoglalása is. Az elmúlt éveket tekintve az EU sokkal szigorúbban lépett fel a versenykorlátozással szemben, mint a trösztellenesség és a szabadverseny hazája.

A jelenlegi helyzet legnagyobb nyertese a nevető harmadik SAP lehet. Az SAP korábban bejelentette, hogy támogatja a két rivális összeolvadását, amivel az Oracle és a PeopleSoft körüli zűrzavart kívánja növelni, annak reményében, hogy az elbizonytalanodó ügyfelek a biztonságos jövőt nyújtó SAP-hez fordulnak. Mivel az SAP messze nagyobb piaci részesedéssel rendelkezik, mint az Oracle és a PeopleSoft együttvéve, ezért az esetleges fúzió által létrejövő vállalat kevéssé foglalkoztatja az SAP vezetőségét. Ezt bizonyítja Hasso Plattner, az SAP társalapítójának egy tavaly júniusi beszéde, melyben üdvözölte az összeolvadást, mivel az lehetőséget biztosít a PeopleSoft felvásárlásával elégedetlen ügyfelek elcsábítására.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.