:

Szerző: Ady Krisztián

2004. augusztus 31. 12:10

Kihirdették a hazai harmadik generációs mobiltendert

A Nemzeti Hírközlési Hatóság a mai napon pályázatot hirdetett a harmadik generációs mobilkommunikációs szolgáltatás nyújtására felhasználható rádiófrekvencia-sávok használati jogosultságára.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság a mai napon pályázatot hirdetett a harmadik generációs mobilkommunikációs szolgáltatás nyújtására felhasználható rádiófrekvencia-sávok használati jogosultságára.

Amint azt Pataki Dániel, az NHH elnöke elmondta, várakozásaik pozitívak, hiszen a pályázatot jó időben írják ki, ezzel is erősítve a Magyarországon húzóágazatnak számító telekommunikációs szektort. A pályázat kiírásával az NHH a társadalmi haszon maximalizálására törekszik, eleget téve a fogyasztói, a kormányzati és a befektetői elvárásoknak.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság pályázatán négy, műszakilag egyenértékű, harmadik generációs mobilkommunikációs szolgáltatás nyújtására felhasználható frekvenciablokk nyerhető el tizenöt évre, megteremtve a lehetőséget az egyenlő esélyekkel induló tisztességes piaci versenyre. A pályázat többek között biztosítja, hogy a szolgáltatást a fogyasztók 2006 januárjától vehessék igénybe. Mint elhangzott: első körben csak Budapest belső részén, ám 2008-ra az ország lakosságának 30 százalékát lefedve -- tehát a nagyobb városokban is -- lehet majd a mobilról gyors internethozzáféréshez jutni.

Hogy a szolgáltatás minél korábban elindulhasson az állam megosztja a kockázatot a versenyszférával. A befektetők érdekeit szem előtt tartva a pályázati kiírásban az NHH lehetőséget teremtett arra, hogy az egyik frekvenciasávot elnyerő pályázó a használati díjat akár részfizetéssel, bevételarányosan egyenlíthesse ki. A "belépődíj" 5,5 milliárd forint, az éves licencdíjra pedig a pályázatokban lehet majd ajánlatot tenni.

Az UMTS a hagyományos mobiltelefon-beszélgetések minőségének javítása mellett jelentősen növeli az adatátviteli sebességet és ezáltal mobiltelefonon IP-alapú multimédia-szolgáltatások is elérhetõek lesznek.

Az UMTS hálózat kezdetben mindenhol szigetszerűen épül ki -- így lesz ez nálunk is --, elsődlegesen a mai GSM/DCS "hotspotokban", vagyis azokon a helyeken, ahol egyidejűleg és tartósan sok előfizető forgalmaz -- időszakos forgalmi torlódásokat is okozva --, és ahol az átlagost jóval meghaladó, olyan mértékű adatátviteli igény jelentkezik, amit már esetenként a 2,5G-nek nevezett GPRS sem tud kezelni.

Az UMTS szabványosítási folyamat biztosítja, hogy a GSM szolgáltatók eddigi beruházásai minél nagyobb mértékben felhasználhatóak legyenek az UMTS bevezetése során, ezzel is elősegítve az új hálózat kiépítési/beruházási költségeinek a csökkentését illetve a lehetséges minimumon tartását.

A hazai szolgáltatók felmérték az UMTS mobilpiaci versenyélénkítésre gyakorolt hatását, ezért mindegyikük készül az UMTS pályázaton történő megmérettetésre. Mindhárom szolgáltató behatóan tanulmányozta és ismeri az UMTS rendszertechnikáját, hálózatméretezési elveit és gyakorlatát, sőt a hatóság engedélye alapján több hónapos UMTS rendszerüzemeltetési kísérletet is folytattak.

A harmadik generációs mobiltender meghirdetésének előkészítése során a kormányzat és a hírközlési hatóság áttekintette az európai távközlés helyzetét, az európai UMTS engedélykiadások tanúságait, megismerkedett a hazai mobil szolgáltatók álláspontjával, s mindezek ismeretében alakította ki az UMTS engedélyek megszerzésének feltételrendszerét.

A pályázat négy frekvenciasávra szól, s mind Kovács Kálmán, mind Pataki Dániel, az NHH elnöke úgy nyilatkozott, hogy optimisták egy új mobilszolgáltató piacralépését illetően -- emlékeztetőül: hazánban jelenleg három mobilszolgáltató működik: a Pannon GSM, a T-mobile és a Vodafone. Ha az új szolgáltató teljesíti a pályázati feltételeket, akkor lehetőséget kap a GSM frekvencián való szolgáltatásra is, így a mai mobil "szentháromság" a ma már hagyományosnak számító 900-as frekvencián is konkurenciát kap.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.