Szerző: roberto

2004. augusztus 26. 20:09

A Gartner közzétette második negyedévi szerverpiaci adatait

A Gartner piackutató cég közzétette a

A Gartner piackutató cég közzétette a második negyedévre vonatkozó szerverpiaci számításait. A szervereladásokból származó teljes bevétel a negyedév során meghaladta a tizenegymilliárd dollárt, ami 7,7 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Növekedett az eladott szerverek száma is, a negyedévben 1,6 millió szerver szállítottak a cégek.

A Gartner növekvő aktivitást tapasztalt az x86-64 piacon, és továbbra is igen erősnek tartja a low-end szerverpiacot. A legnagyobb szegmens továbbra is az x86-32 architektúrájú kiszolgálók piaca, amely évről évre 10 százalékos bevételnövekedést produkál, a második negyedévben az innen származó összbevétel elérte az 5,1 milliárd dollárt.

A bevételi ranglistát az IBM vezeti 30,7 százalékos piaci részesedéssel, mögötte áll a HP a maga 27,3 százalékával, illetve a Sun Microsystems 13 százalékkal. A negyedik Dell 9,8 százalékos résszel bír, a vállalat bevételei több mint 20 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az értékesített darabszámok tekintetében a HP a befutó 28,9 százalékkal, mögötte a Dell 21,1 százalékkal, majd az IBM (14,9 %) és a Sun (5,6 %).

A Linux-alapú szerverek eladásai növekvő tendenciát mutatnak mind a bevételek, mind a darabszámok tekintetében. A linuxos bevétel 54,6 százalékkal, a darabszámok pedig 61,6 százalékkal nőttek a 2003-as év azonos időszakához képest. A linuxos bevételek a szerver operációs rendszerek összbevételeinek 9,5 százalékát teszik ki, míg a Windows 34,4 százalékos szeletet hasított ki a szerver OS eladásokból. A Unix-eladások viszont továbbra is csökkennek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról