Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

A Gartner közzétette második negyedévi szerverpiaci adatait

roberto, 2004. augusztus 26. 20:09
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Gartner piackutató cég közzétette a

hirdetés
A Gartner piackutató cég közzétette a második negyedévre vonatkozó szerverpiaci számításait. A szervereladásokból származó teljes bevétel a negyedév során meghaladta a tizenegymilliárd dollárt, ami 7,7 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Növekedett az eladott szerverek száma is, a negyedévben 1,6 millió szerver szállítottak a cégek.

A Gartner növekvő aktivitást tapasztalt az x86-64 piacon, és továbbra is igen erősnek tartja a low-end szerverpiacot. A legnagyobb szegmens továbbra is az x86-32 architektúrájú kiszolgálók piaca, amely évről évre 10 százalékos bevételnövekedést produkál, a második negyedévben az innen származó összbevétel elérte az 5,1 milliárd dollárt.

A bevételi ranglistát az IBM vezeti 30,7 százalékos piaci részesedéssel, mögötte áll a HP a maga 27,3 százalékával, illetve a Sun Microsystems 13 százalékkal. A negyedik Dell 9,8 százalékos résszel bír, a vállalat bevételei több mint 20 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az értékesített darabszámok tekintetében a HP a befutó 28,9 százalékkal, mögötte a Dell 21,1 százalékkal, majd az IBM (14,9 %) és a Sun (5,6 %).

A Linux-alapú szerverek eladásai növekvő tendenciát mutatnak mind a bevételek, mind a darabszámok tekintetében. A linuxos bevétel 54,6 százalékkal, a darabszámok pedig 61,6 százalékkal nőttek a 2003-as év azonos időszakához képest. A linuxos bevételek a szerver operációs rendszerek összbevételeinek 9,5 százalékát teszik ki, míg a Windows 34,4 százalékos szeletet hasított ki a szerver OS eladásokból. A Unix-eladások viszont továbbra is csökkennek.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!