Szerző: Ady Krisztián

2004. augusztus 24. 11:16

Még ezen a héten debütál a Microsoft Windows Media Player 10 lejátszóprogramja és zeneboltja?

A SiliconValley.com információi szerint még ezen a héten letölthető lesz a Microsoft következő, 10-es sorszámú Windows Media Player médialejátszó alkalmazása, s ezzel együtt csendben és titokban elérhetővé válik a redmondi óriás online zeneboltja is, mely várhatóan a legfőbb ellenfele lesz a rivális Apple iTunes Music Store-nak.

A SiliconValley.com információi szerint még ezen a héten letölthető lesz a Microsoft következő, 10-es sorszámú Windows Media Player médialejátszó alkalmazása, s ezzel együtt "csendben és titokban" elérhetővé válik a redmondi óriás online zeneboltja is, mely várhatóan a legfőbb ellenfele lesz a rivális Apple iTunes Music Store-nak.

A lap híreit egyelőre nem erősítették meg. A Windows Media Player 10 bétaváltozata már jóideje elérhető, mely szintén tartalmaz linkeket a cég partnereire, a Napsterre és a CinemaNow online videoboltra. A Microsoft korábban úgy nyilatkozott, online zeneboltja legkevesebb 130 millió felhasználó számára válik elérhetővé az új lejátszóprogram megjelenésével és letöltésével együtt.

A cég zeneboltja körülbelül 60 különböző hordozható audiolejátszóval lesz kompatibilis, melyek képesek lesznek lejátszani az üzleten keresztül megvásárolt számokat, de a konkrét fileformátum egyelőre továbbra sem ismeretes. A cég természetesen exkluzív dalokkal is szolgál majd, többek között a Beatles "Nowhere Man" dalát is csak itt lehet majd megvásárolni.

Az előzetes Windows Media Player 10 változat teljesen új megközelítésbe helyezte a zenei, videó és egyéb multimédiás állományok kezelését és "beszerzését". Az elsősorban technikailag megújuló szoftver legfőbb újításai azonban egyelőre továbbra is rejtve maradnak, mivel ezeket csak az ősszel megjelenő új hordozható médialejátszók segítségével lehet majd megismerni.

Az új változat már tartalmazza a Microsoft jogkezelő technológiájának (DRM) legújabb változatát és egy olyan új technológiát, mely lehetővé teszi a számítógépek számára, hogy MP3-lejátszókkal és hasonló eszközökkel kommunikáljanak. A cég lépése nyilvánvalóan válasz a konkurens Apple iPod könnyű kezelhetőségére, mely az egyik fő szempont a lejátszó vásárlása során.

Az új Windows Media Player képes lesz "szinkronizálni" a felhasználó számítógépe és hordozható lejátszója között az audio- és videoállományokat, egyszerűbbé téve a számok, listák és könyvtárak kezelését. A ma megjelenő változat elsősorban a merevlemezként is használható beépített memóriás vagy merevlemezes lejátszókon nyújtja ezt a funkciót.

Ennél komplexebb, de egyben felhasználók számára egyszerűbb szinkronizációt nyújt majd a Media Transfer Protocol technológia, melyet a hamarosan megjelenő, Windows-alapú Portable Media Center lejátszókkal lehet majd kiaknázni. Az új eszközökkel elérhető funkciók mellett a felhasználók egyszerűbb felülettel, új rendszerező metódusokkal ismerkedhettek meg az előzetes verzió segítségével.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról