Szerző: mz

2000. május 31. 21:08

HP Surestore Autobackup

A Hewlett-Packard Company bemutatta a HP SureStore AutoBackup családot, mely a mobil számítógépeken, illetve hálózatba szervezett asztali rendszereken található nagymennyiségű, üzleti szempontból rendkívül jelentős adathalmaz épségének biztosítására tervezett teljesen új háttérmentési megoldás.
A becslések szerint a laptop és asztali számítógépek közel 80%-a céges adatokat tartalmaz, ám ennek ellenére a legtöbb - jellemzően kisméretű - cég nem alakított ki biztonsági mentési stratégiát a dolgozók által használt merevlemezekkel kapcsolatban. Jellemzően a szervereken tárolt adatok biztonsági mentése van megoldva, a többi adatot azonban veszélyeztetik a felhasználó által elkövetett hibák, a véletlenszerű károsodás, illetve a laptop számítógépek esetében a berendezések ellopása.
Különösen a hordozható számítógépek vannak veszélyben. Becslések szerint a helyszínen használt számítógépek több mint 20%-ánál fordul elő adatvesztés lopás vagy károsodás következtében. Az Egyesült Államokban a távmunkával illetve mobil munkavégzéssel foglalkozó lakosság 1999-ben az előzetes számítások szerint elérte a 35,7 millió főt, és 2000-ben várhatóan újabb 22,2 millió laptop számítógépet adnak el világszerte. Ha figyelembe vesszük, hogy a laptop számítógépek merevlemez kapacitása ma már általában meghaladja a 8 GB-ot, akkor ezek a számok azt jelzik, hogy igen nagy és egyre növekvő tömegű fontos adat van kitéve veszélynek, és az adatok pótlása igen költséges.
A HP SureStore AutoBackup termékcsalád első két tagja a PC25, ami a kb. 25 darab kliens PC-vel üzemelő szervezeteknek felel meg, illetve a PC100, amelyet a 100 körüli kliens rendszert üzemeltető szervezetek számára fejlesztették ki. A HP az első olyan cég, amely a magas szintű biztonsági mentési és katasztrófa utáni helyreállítási szoftvert első alkalommal egyesíti egy olyan thin-server technológiával épült hálózati készülékben, amely észreveszi a merevlemez tartalmában bekövetkezett változásokat, amikor a PC rácsatlakozik a hálózatra. Mindez automatikusan történik, és a folyamat a háttérben fut, így nem zavar más alkalmazásokat. A rendszer csak a mentett adatokban bekövetkező változásokat rögzíti, ami jellemzően az összes adatnak csupán egy kis százalékát teszi ki. Ez azt jelenti, hogy a napi biztonsági mentés volumene olyan kicsi – és az alkalmazott folyamat olyan rövid és oly csekély mértékben van kihatással más folyamatokra –, hogy a legtöbb esetben a felhasználó nem is veszi észre, hogy lezajlott a folyamat.
A HP SureStore AutoBackup PC25 és PC100 termék májusban került az üzletekbe a HP engedélyezett viszonteladóin, forgalmazóin, a kiskereskedőkön és a katalógusáruházakon keresztül. A termékekhez hozzátartozik a HP szabványos egyéves korlátozott garanciája, amelynek keretében a bejelentést követő napon, a helyszínen orvosolják a garanciális problémákat.
a címlapról