Szerző: roberto

2004. augusztus 19. 14:15

Szoftverszabadalmak elleni megmozdulást szerveznek a szabad szoftverek hazai hívei a jövő keddre

[FFII, swpat.fsf.hu] Petícióátadással

[FFII, swpat.fsf.hu] Petícióátadással egybekötött békés demonstrációt tartanak a szabad szoftverek magyarországi hívei a jövő héten kedden. A megmozdulás célja, hogy Magyarország vonja vissza az Európai Versenyképességi Tanácsi (VT) egy májusi ülésen leadott szavazatát, amellyel hazánk is támogatja a jelenlegi számítógéppel alkalmazott találmányok szabadalmaztathatóságától szóló uniós direktívatervezetet, és azzal együtt a szoftverek széleskörű szabadalmaztathatóságát.

A demonstráció a Külügyminisztérium (1027 Budapest, Bem rakpart 47.) előtt lesz augusztus 24-én, délután négy órakor. A tüntetést olyan civil szervezetek támogatják és szervezik, amelyek a szabad szoftverek mellett vannak elkötelezve, elsősorban az FSF.hu Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért, az ő munkájukat támogatja az Összefogás a szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány, a Magyar BSD Egyesület, a Zöld Pók Hálózat és a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete. A megmozdulás honlapján az érdeklődők további információt találnak az eseményről.

Az Európai Parlament (EP) többszöri halasztás után tavaly ősszel szavazott a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmaztathatóságával kapcsolatos uniós direktívatervezetről. Az akkor számos kiegészítéssel együtt elfogadott szöveg olyan megkötéseket tartalmaz, amelyek a programok mögötti ötletek, algoritmusok, illetve az üzleti logika esetén korlátozza a szabadalmaztathatóságot. Az algoritmusok szabadalmaztathatóságára vonatkozó európai szabályozás híre élénk vitákat váltott ki az elmúlt néhány évben, a szabad és nyílt forráskódú szoftverek pártolói, valamint a kisebb szoftvergyártó vállalatok vehemensen tiltakoztak a számítógépes programkódok szabadalmi oltalom alá helyezhetősége ellen, míg a világ számos országában már bejegyzett szoftverszabadalmakkal rendelkező IT-óriások a szabadalmaztatható szoftver fogalmának minél átfogóbb definícióját látnák szívesen Európában.

A parlamenti szavazás után a tervezet szövege a Miniszterek Tanácsa (Council of Ministers) elé került, ahol tulajdonképpen ugyanazok a szakemberek foglalkoztak a szöveggel, akik az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO, European Patent Office) irányításában is részt vesznek (Az EPO-nak ugyancsak érdeke az európai szoftverszabadalmak legalizálása, hiszen a szervezet már több mint harmincezer szoftverszabadalmat jegyez, ezek sorsa gyakorlatilag a szóban forgó uniós direktívatervezettől függ).

Májusban az EP által jóváhagyott szövegen olyan, rendkívül csekély többséggel megszavazott, körmönfont módosításokat hajtottak végre, amelyek következtében önmagukban a szoftverekre ismétcsak kiterjeszthetők lennének a szabadalmak. A jövő heti demonstrációval a megmozdulás szervezői azt szeretnék elérni, hogy Hollandiához hasonlóan Magyarország is vonja vissza szavazatát az új módosítások támogatásával kapcsolatban, illetve hogy a Németország által javasolt, és az EP által már egyszer elfogadott szöveg legyen az uniós direktíva.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról