:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. augusztus 16. 09:53

Három év múlva már négymagos processzorokkal jelentkezne az AMD

A Goldman Sachs befektetési bank egyik elemzője szerint az AMD 2007-ben már négymagos processzort dobhat piacra. A vállalat jövőre ígéri két magot tartalmazó Opteron és Athlon 64 lapkáit.

A Goldman Sachs befektetési bank egyik elemzője szerint az AMD 2007-ben már négymagos processzort dobhat piacra. A vállalat jövőre ígéri két magot tartalmazó Opteron és Athlon 64 lapkáit.

"Az AMD nagyon bízik kétmagos processzorainak fejlesztésében, tekintve, hogy az AMD64 architektúrát integrált memóriavezérlőjével és Hyper-Transport interfészével a kezdetektől fogva többmagos konfigurációkra optimalizálták" -- írta jelentésében Andrew Root, a Goldman Sachs elemzője. "A kétmagos processzor magjának mérete valószínűleg lényegesen kisebb lesz, mint két egymagos processzor magméretének összege, mivel a két mag sok áramkörön osztozik."


Az AMD kétmagos processzora

Root szerint az AMD legkorábban 2007-ben mutathatja be négymagos processzorát, amely már 65 nanométeres csíkszélességgel készül. Ez a lapka minden bizonnyal szerverekben kerül majd alkalmazásra, hiszen három év múlva az asztali gépekben aligha lesz még szükség négy magot tartalmazó processzorokra. Az elemző megjegyzi, hogy egyelőre nem tudni, a négymagos processzorok a K8, vagy a jelenleg fejlesztés alatt álló K9 architektúrára épülnek-e.

A számítási teljesítmény növelésének egyik módja, a processzorok órajelének emelése a lineárisan emelkedő fogyasztás és disszipáció miatt komoly gátakba ütközik, ezért a gyártók egyre inkább a szoftverekben rejlő párhuzamosság kihasználása felé fordulnak. A több utasítás párhuzamos végrehajtására képes szuperskalár chipek után most a több utasításszál egyidejű futtatását lehetővé tevő processzoroké a jövő.

Több utasításszál párhuzamos végrehajtása megoldható egyfelől olyan mag tervezésével, amely több szálat kezel (pl. Intel Hyper-Threading), illetve több mag egy processzorra való integrálásával. Kétmagos processzora már több gyártónak -- IBM, Sun, HP -- is van, négymagos lapkát azonban mindezidáig senki sem mutatott be, mindazonáltal az Intel és a Sun hivatalos terméktervében már szerepelnek kettőnél több magot tartalmazó szerverprocesszorok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.