:

Szerző: Budai Péter

2004. augusztus 9. 13:20

Az SCO megmutatta, mivel sérti szabadalmait az IBM

[IDG News Service] Az SCO Group hosszú titkolózás után ismertette, hogy az IBM szoftvereinek mely részei sértik vélhetően unixos szabadalmait. A licenc nélküli kódrészlet az AIX 5L-ben található -- állítja a Unix-disztribúciókat fejlesztő vállalatokat sorra perelő SCO.

[IDG News Service] Az SCO Group hosszú titkolózás után ismertette, hogy az IBM szoftvereinek mely részei sértik vélhetően unixos szabadalmait. A licenc nélküli kódrészlet az AIX 5L-ben található -- állítja a Unix-disztribúciókat fejlesztő vállalatokat sorra perelő SCO.

Az úttörő Unix-értékesítő, akit az utóbbi időben több kritika is ért radkiális megmozdulásai kapcsán, követeléssel élt az IBM nyílt forrású Linux operációs rendszerével szemben. A kereset oka, hogy az SCO véleménye szerint az IBM engedély nélkül használta fel vállalatának bejegyzett technológiáját. A legútóbbi fejlemény, hogy bizonyítékként e-maileket mutattak be, melyek az AIX operációs rendszerben elkövetett jogsértés tényét erősítik meg.

Az IBM az AIX 5L-ben Unix kódrészleteket is felhasznált, amit az SCO a "Project Monterey" keretein belül bocsátott az IBM rendelkezésére. A megegyezés az Intel Itanium processzorára épülő Unix-disztribúció elkészítését tűzte ki céljául. Az SCO azonban azt állítja, hogy az érintett kódrészletekhez az óriásvállalat saját licenccel nem rendelkezik.

A Forbes.com ismertette először az AIX-szel kapcsolatos állításokat, amiket tudtukkal az SCO feje, Darl McBride tett a vállalat éves felhasználói konferenciáján. Az SCO képviselője azóta sem volt hajlandó reagálni az IBM ellen felhozott vádakra, az IBM pedig még nem válaszolt a megkeresésre.

McBride már a nyitóbeszédében jelezte, hogy újdonságokkal fog szolgálni. "Tartsátok rajta szemeteket a [bírósági] beadványokon. Az elkövetkező évben az egyik dolog amit láthattok majd, hogy a Nagy Kéknek nagy problémái adódnak." Az SCO szóvivője úgy fogalmazta át az ominózus mondatot, hogy "a jövőben további részletekre derül fény bírósági keresetek formájában."

Az IBM és az SCO már több mint egy éve viaskodnak egymással az állítólagos törvénysértések miatt. A legújabb bizonyítékok az AIX-szel kapcsolatban a jogorvoslat során egymáshoz eljuttatott dokumentumok között találhatóak.

Az IBM már számtalan alkalommal szólította fel az SCO-t, hogy közölje, mely szoftvereinek pontosan mely részei használják fel törvénytelenül az SCO szabadalmait. Az SCO válaszul mindössze további kódrészleteket kért az IBM-től vizsgálat céljából.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.