:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. augusztus 5. 16:30

Münchenben megállt a Linuxra való áttérés

München város önkormányzatának testülete június közepén határozott arról, hogy számítógépes infrastruktúráját Windowsról Linuxra állítja át. Tegnap azonban jogi kérdések merültek fel, amelyek rendezéséig a migrációs folyamat szünetel.

München város önkormányzatának testülete június közepén határozott arról, hogy számítógépes infrastruktúráját Windowsról Linuxra állítja át. Tegnap azonban jogi kérdések merültek fel, amelyek rendezéséig a migrációs folyamat szünetel.

Jens Mühlhaus, a Zöld Párt képviselője, a Linuxra való áttérés egyik legnagyobb támogatója közölte, hogy legalább ötven lehetséges szabadalmi probléma lépett fel. Mühlhaus úgy véli, a legrosszabb esetben a városnak jelentős összegeket kellene kifizetnie a licencekért, illetve akár informatikai rendszerének leállítására is kötelezhetik a szabadalmak birtokosai. Hogy pontosan milyen szabadalmakról is van szó, arról Mühlhaus nem nyilatkozott.

A város vezetése hangsúlyozza, hogy elkötelezett a Linuxra való áttérés mellett és a folyamatot csak átmenetileg függesztették fel. A váltás 14 ezer személyi számítógépet érint és teljesítése akár 4 évet is igénybe vehet, kezdeti költsége pedig 35 millió eurót is kitehet. A program hivatalosan július 1-én indult, a lényegi váltás megkezdése pedig ősszel esedékes.

München a LiMux névre keresztelt projekt keretein belül több mint egy éven át vizsgálta a migráció lehetőségeit és következményeit, természetesen elsősorban annak költségvonzatát. Az IBM és a Novell a tervezet kidolgozásának segítésére ingyenesen bocsátottak rendelkezésre saját mérnököket.

A Microsoft, mely korábban jelentős árcsökkentési ajánlattal és Steve Ballmer elnök-vezérigazgató személyes látogatásával többször is kísérletet tett arra, hogy München városának vezető tisztségviselőit eltántorítsa a Linuxtól, azonban sikertelenül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.