:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. augusztus 4. 14:04

Solarison is futni fognak a Linuxra írt alkalmazások

Jonathan Schwartz
Jonathan Schwartz
A Sun Microsystems bejelentette, hogy következő generációs Solaris operációs rendszere olyan szoftvert fog tartalmazni, ami lehetővé teszi a Linuxra írt alkalmazások változtatás nélküli futtatását. A Janus kódnéven fejlesztett program x86 processzoros rendszereket működik majd -- mondta el a LinuxWorld Expón Ann Wettersten, a Sun szoftverekért felelős marketing-igazgatója. A Janus lényegében az alkalmazás és az operációs rendszer közé épül be és a Linuxnak szánt "üzeneteket" fordítja le a Solaris által értelmezhető formába.

A Janus ugyan leegyszerűsítheti a linuxos rendszerek átállítását Solarisra, azonban szakértők szerint önmagában nem elég ahhoz, hogy a Linux-felhasználók Solarisra váltsanak. Azoknak azonban, akik már döntöttek az átállás mellett, lényegesen megkönnyíti a dolgát. Jonathan Schwartz, a Sun elnöke úgy véli, a Janust futtató Solaris eredményesen szállhat szembe a Red Hat Linuxszal, amely a legnépszerűbb vállalati Linux-disztribúció.

Jelenleg a Red Hat Linux rendelkezik a legtöbb szoftverszállítói tanúsítvánnyal és messze a leginkább támogatott Linux-változat a független alkalmazásfejlesztők körében. Schwartz szerint a Red Hat az utóbbi időben egyre magasabbra emelte az árait, tudván, ügyfelei nem tudnak más Linux-disztribúcióra átállni, mivel azok nem rendelkeznek a megfelelő tanúsítványokkal vagy nem támogatottak. Az ő számukra jelenthet megoldást a Solaris.

A Sun szerint a linuxos alkalmazások mintegy 5 százalékkal futnak lassabban Solarison, mint Linuxon, azonban ezt a teljesítmény-hátrányt ellensúlyozhatják a Solaris fejlett biztonsági és hibakeresési funkciói, amelyek a nyílt forrású operációs rendszerben nem találhatók meg. A vállalat szerint az idei év végén megjelenő Solaris 10 számos új biztonsági szolgáltatást kínál.

A Janus 100 százalékban kompatibilis lesz a Red Hat Enterprise Linuxszal és még olyan bonyolult alkalmazások is futtathatók rajta, mint az Oracle adatbáziskezelője, vagy a BEA webszervere. A Sun szoftverének későbbi verziója már a SuSE Linuxot is támogatni fogja. A vállalat emellett az ígéri, amennyiben egy felhasználónak problémái vannak linuxos alkalmazásának futásával, a Sun segítséget nyújt az orvoslásban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.