Szerző: Bodnár Ádám

2004. augusztus 4. 09:45

A szerverpiac 10 százalékára pályázik az AMD

Az AMD feltett célja, hogy az év végére megháromszorozza részesedését a szerverek piacán. Ehhez a vállalat a jövőben tovább kívánja erősíteni kapcsolatát a legnagyobb gyártókkal.

Az AMD feltett célja, hogy az év végére megháromszorozza részesedését a szerverek piacán. Ehhez a vállalat a jövőben tovább kívánja erősíteni kapcsolatát a legnagyobb gyártókkal.

Ben Williams, az AMD szerverekbe és munkaállomásokba szánt processzorokért felelős részlegének vezetője a LinuxWorld Conference rendezvényen elmondta, hogy vállalata az év végére 10 százalékos részesedést szeretne elérni az x86 szerverek piacán. Korábban az AMD 6-7 százalékos részesedést célzott meg, azonban úgy tűnik, az Opteron nem várt sikere megnövelte a cég étvágyát.

Az első negyedéves adatok szerint az összes eladott x86 szerver 3,5 százaléka épül AMD processzorokra, az értékesített processzorok számát figyelembe véve azonban az AMD 6 százalékos részesedést tudhat magáénak. Az eltérés oka, hogy a kiszolgálók jó része kettő vagy ennél is több processzort tartalmaz.

Amennyiben az AMD eléri célját, a világszerte értékesített összes szervert tekintve a második legnagyobb processzorgyártó lehet. A globális szerver-eladások 90 százalékát x86 processzoros rendszerek teszik ki, amennyiben az AMD ezen a piacon 10 százalékos részesedést szerez, a teljes szerverpiacot tekintve már megelőzheti az olyan RISC-processzorgyártókat, mint a HP vagy az IBM. Természetesen a legnagyobb processzorgyártó továbbra is az Intel.

A négy legnagyobb szervergyártó közül, amelyek a globális forgalom mintegy 70 százalékát adják, három már az AMD szövetségese, a Sun, a HP és az IBM is forgalmaz Opteron-alapú rendszereket, egyedül a Dell kínálatából hiányoznak az ilyen konfigurációk. Ben Williams szerint a Dell vevői részéről is egyre erősebb az igény az Opteron-alapú szerverekre, így a vállalat előbb-utóbb "kénytelen lesz beadni a derekát".

Az AMD piaci előretörését azonban hátráltathatja, hogy a Microsoft sokadszor is elhalasztotta az Opteron processzorokra optimalizált Windows-változatok bemutatását, ezek nélkül azonban nem használható ki a chipekben rejlő összes lehetőség. A Microsoft legújabb bejelentése szerint a Windows Server 2003 és a Windows XP megfelelő változatai csak a jövő év első felében jelennek meg a piacon. Williams szerint azonban aggodalomra semmi ok, ugyanis a különféle Linux-változatok már régóta támogatják az AMD chipek 64 bites kiterjesztéseit.

Az Opteron nem csak a kereskedelmi alkalmazásokra szánt szerverekben, hanem a tudományos világban is igen népszerű. A világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit számba vevő listán már 30 olyan rendszer található, amely AMD processzorokra épül. A lista tizedik helyén található kínai Dawning 4000A összesen 2560 processzort tartalmaz és 8 teraflops teljesítményre képes. A napokban az amerikai hadsereg jelentette be, hogy egy több mint 2 ezer processzort tartalmazó Opteron-alapú szuperszámítógépet vásárol az IBM-től.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról