:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. augusztus 3. 15:06

Még mindig sehol az új Power Mac

Az Apple Computer június elején jelentette be 2,5 GHz-es processzorokkal felszerelt csúcskategóriás Power Mac G5 számítógépét, azonban a termék eleddig nem jelent meg kereskedelmi forgalomban. A vállalat a hivatalos bemutatón júliusi szállítást ígért, az Apple internetes boltjában azonban továbbra sincs szállítási határidő.

Az Apple Computer június elején jelentette be 2,5 GHz-es processzorokkal felszerelt csúcskategóriás Power Mac G5 számítógépét, azonban a termék eleddig nem jelent meg kereskedelmi forgalomban. A vállalat a hivatalos bemutatón júliusi szállítást ígért, az Apple internetes boltjában azonban továbbra sincs szállítási határidő.

Amint az ismert, az Apple Power Mac G5 és XServe G5 rendszerekben IBM PowerPC 970, illetve PowerPC 970FX processzorok teljesítenek szolgálatot, amelyeket a Nagy Kék 130 és 90 nanométeres csíkszélességgel állít elő East Fishkill-i chipgyárában. Az IBM annak ellenére nem tud elegendő mennyiségű processzort szállítani az Apple részére, hogy többször is közölte, megoldódtak a felmerült gyártási problémák.

Philip Schiller, az Apple marketing igazgatója az új Power Mac premierjén elmondta, hogy a félvezetőipar szereplői számára a vártnál nagyobb kihívást jelent a 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológia bevezetése, a Power Mac G5 tavalyi premierje idején az Apple arra számított, hogy az IBM egy éven belül már 3 GHz-re is képes lesz a chipek órajelét emelni. Hogy már a 2,5 GHz-es változatok hőtermelése is milyen magas, jól mutatja, hogy az új Power Mac gépekben folyadékhűtés dolgozik.


Az új Power Mac gépek erőteljes hűtést igényelnek

Szintén az IBM számlájára írható az új generációs iMac késése. Az Apple eredetileg nyárra tervezte középkategóriás rendszere legújabb változatának bemutatását, azonban az IBM-nél felmerült gyártási problémák miatt a premiert szeptemberre kellett halasztania. A főként az Egyesült Államokban jelen lévő vállalat ezzel lecsúszik az iskolai kezdésről. A globális PC-piac mindössze 2,8 százalékát uraló Apple bevételeinek korábban jelentős hányada származott a iMac modellekből, mely az Államokban viszonylag népszerű a diákok és az iskolák körében.

Az Apple egyik képviselőjének elmondása alapján az IBM 2005 első negyedévére ígéri a 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológia körüli problémák maradéktalan felszámolását. Az IBM problémái azonban nem mondhatóak egyedinek: emlékezetes, hogy az Intel is hónapokat késett legújabb, 90 nanométeres csíkszélességű Pentium 4 és Xeon lapkáinak piaci bevezetésével. Az Intel nemrégiben elismerte, hogy a 3,6 GHz-es Pentium 4 egyelőre csak igen korlátozott mennyiségben érhető el, a 4 GHz-es változat megjelenését pedig az idei évről jövőre kellett eltolni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.