:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. július 29. 11:23

Linuxot futtató mobiltelefon a Motorolától

Az amerikai Motorola bemutatta A780 mobiltelefonját, amelyet Linux operációs rendszer működtet. A készüléket a vállalat elsősorban üzleti felhasználóknak szánja.

Az amerikai Motorola bemutatta A780 mobiltelefonját, amelyet Linux operációs rendszer működtet. A készüléket a vállalat elsősorban üzleti felhasználóknak szánja.

Az A780 igen érdekes formájú. A széthajtható készülék flipje egy mobiltelefonos billentyűzetet és egy átlátszó ablakot tartalmaz, amelyen át a felhasználó láthatja a 240x320 pixel felbontású kijelző egy részét. Így az alapvető funkciók -- hívás, SMS-írás -- eléréséhez nem kell a telefont széthajtani. A mai elvásároknak megfelelően a Motorola A780 is tartalmaz digitális kamerát, amelynek felbontása 1,3 megapixel. A kamerával fotók és videók is készíthetők, tárolásukra 48 Mbyte memória áll rendelkezésre. Az EDGE-képes telefont természetesen Bluetooth adóvevővel is ellátták.

Elődjéhez, az A760-hoz hasonlóan az A780 is egy Linux kernelt tartalmaz, amelyen egy Java virtuális gép fut. A készüléken található alkalmazások Javában íródtak. Az előre telepített szoftverek között találunk egy határidőnaplót címtárral, egy HTML-böngészőt, illetve egy programot, amely segítségével Microsoft Office és Adobe PDF állományokat nézhetünk meg. A Motorola A780 természetesen MP3-lejátszó programmal is rendelkezik.

Az üzleti felhasználóknak szánt telefonon megtalálható a MotoSync alkalmazás, amelynek segítségével a készüléket a mobilhálózaton keresztül lehet a vállalati levelező- és üzenetküldő szerverrel szinkronziálna. A MotoSync a POP3, IMAP4, SMTP és SyncML protokollokat támogatja. A gyártó tervei szerint a szoftvert hamarosan kibővítik, hogy az más szabványokkal is együttműködjön.

A Motorola A780 a negyedik negyedévben jelenik meg a piacon, áráról egyelőre nem áll rendelkezésre információ.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.