Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Keller László szerint törvényes volt a kakaóálló számítógépek beszerzése

Rátonyi Gábor Tamás, 2004. július 28. 11:32
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A parlament Informatikai és távközlési bizottsága vitatta meg az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) kakaóbiztos tulajdonságukról elhíresült számítógépeinek a beszerzését. A gépeket az IHM Brunszvik Teréz-programjához vásárolták közbeszerzési eljárás keretén belül. A program révén a közelmúltban 297 hátrányos helyzetű hazai óvoda jutott különleges felépítésű számítógépekhez.

hirdetés
[HWSW] A parlament Informatikai és távközlési bizottsága vitatta meg az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) kakaóbiztos tulajdonságukról elhíresült számítógépeinek a beszerzését. A gépeket az IHM Brunszvik Teréz-programjához vásárolták közbeszerzési eljárás keretén belül. A program révén a közelmúltban 297 hátrányos helyzetű hazai óvoda jutott különleges felépítésű számítógépekhez.

Mint emlékezetes, a gépek beszerzési ára darabonként meghaladta az egymillió forintot, s a vélelmezett hűtlen vagy hanyag kezelés miatt egy hete a Netért Egyesület feljelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságon. A parlamenti bizottság azzal kapcsolatban szeretett volna választ kapni, hogy az egyesek szerint félmilliós piaci árhoz képest miért volt ennyivel magasabb a gépek beszerzési költsége. Bár a bizottsági ülésre meghívták Kovács Kálmán informatikai és hírközlési minisztert is, ő nem jött el, helyette Kitzinger Dávid főtanácsadó képviselte a minisztériumot. Eljött ugyanakkor Keller László közpénzügyi államtitkár.

Keller kifejtette, hogy egyrészt a közpénzügyi államtitkárságnak nem feladata vizsgálatot indítani, csupán figyelemmel kísérheti a közbeszerzéseket és javaslatokat tehet, másrészt értetlenségének adott hangot, hogy a bizottság elnöke, Rogán Antal miért csak júliusban kezdett érdeklődni az ügy iránt, mikor már a jogorvoslati lehetőségek határideje lejárt. Keller jelezte: korábban több levélben is tájékoztatást kért a minisztériumtól a közbeszerzés körülményeiről, ám a válaszokból semmilyen szabálytalanságra nem derült fény.

Kitzinger Dávid az IHM főtanácsadója a Brunszvik Teréz programot ismertette és hangsúlyozta: a program nem számítógép beszerzésekről, hanem pedagógiai módszerek érvényesítéséről szól. Kitzinger elmondta az is: a közbeszerzést nem alkatrészek, hanem teljes rendszer beszerzésére írták ki, így különválasztani az egyes elemeket - így például a billentyűzetet - nem lehetett. A főtanácsadó szerint egyébként felmérések bizonyítják, hogy a szülők 81 százaléka egyetért a számítógép óvodásokkal való megismertetésével, a gépek elhelyezését a megkérdezetteknek csak a 19 százaléka helytelenítette.

Rogán Antal jelezte, hogy a billentyűzet áraként megjelölt százezer forint még akkor is irreálisan magas, ha annak különleges igénybevételt kell kiállnia. Korábbi bemutatójára hivatkozva jelezte: egy mindössze hétezer forintos billentyűzet is megfelel azoknak a kritériumoknak, melyeket az óvodásoknak szánt konfigurációval szemben támasztottak. Rogán felhívta a figyelmet arra is, hogy az IBM a világ számos országában ajándékoz óvodáknak számítógépet (KidSmart program), ám azok ára messze alatta marad a Brunszvik programba bekerült gépeknek: az ázsiai példát említette, ahol a konfigurációk 1571 dollárba (323 000) forintba kerültek.

A bizottság megkísérli egy későbbi időpontban újra elhívni a tárca vezetőjét, bár mint Rogán Antal jelezte: a hasonló kényes ügyeket tárgyaló bizottsági ülésekre eddig soha nem jött el Kovács Kálmán.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!