Szerző: Bodnár Ádám

2004. július 28. 09:48

Megjelentek az AMD új, olcsó processzorai

Az AMD ma bejelentette régóta várt és ígért Sempron processzorait. A lapkák asztali és mobil kivitelben egyaránt elérhetőek lesznek és igen kedvező áron kerülnek piacra.

Az AMD ma bejelentette régóta várt és ígért Sempron processzorait. A lapkák asztali és mobil kivitelben egyaránt elérhetőek lesznek és igen kedvező áron kerülnek piacra.

Az asztali gépekbe szánt Sempronok kétféle kivitelben lesznek kaphatók. Az egyik változat Socket A foglalatba illeszkedik, 333 MHz-es front side busszal jár és 256 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. Ezek a chipek a 0,13 mikronos csíkszélességű Thorton magot tartalmazzák és kisebb méretű gyorsítótárjuk miatt érezhetően alacsonyabb teljesítményt nyújtanak, mint az azonos modellszámot viselő Athlon XP-k.

A Socket 754 kivitelű Sempronok az Opteronból és az Athlon 64-ből ismert K8 magot örökölték, másodszintű gyorsítótárjuk mérete 256 kbyte, integrált memóriavezérlőjük egycsatornás, DDR400 kompatibilis. A korábban kiszivárgott pletykáknak megfelelően a chipekben le vannak tiltva a 64 bites kiterjesztések, azaz a Sempronok nem képesek a 64 bites szoftverek futtatására. Természetesen ez nem róható fel hibaként az AMD-nek, hiszen a chipeket a legolcsóbb árkategóriába, mindennapos használatra szánja a cég.


Socket 754 kivitelű asztali Sempron processzorok

Az asztali Sempronokból jelenleg összesen hétféle változat készül, a chipek órajele 1,5 és 2 GHz között változik. Az AMD bejelentése szerint az asztali gépekbe szánt Sempron lapkák azonnal elérhetőek és hamarosan megtalálhatók lesznek több jelentős számítógép-gyártó kínálatában is. Ezek közül az egyik a Lenovo, a legnagyobb kínai PC-gyártó, amely nemrégiben vette fel kínálatába az AMD processzoros rendszereket.

Processzor Órajel Listaár
Sempron 3100+ 1,8 GHz 126$
Sempron 2800+ 2 GHz 109$
Sempron 2600+ 1,83 GHz 85$
Sempron 2500+ 1,75 GHz 74$
Sempron 2400+ 1,66 GHz 61$
Sempron 2300+ 1,58 GHz 45$
Sempron 2200+ 1,5 GHz 39$

Ami a mobil változatokat illeti, az AMD itt kétféle termékcsoportot különböztet meg, egyik vonal a teljes méretű noteszgépekbe, a másik pedig a vékony és könnyű készülékekbe kerülhet. A mobil Sempronok Socket 754 kivitelűek, 256 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak és nem támogatják a 64 bites kiterjesztéseket. Az AMD bejelentése szerint több jelentős gyártó -- köztük az Acer -- is tervez mobil Sempronra épülő noteszgépeket.


Mobil Sempron processzorok

A Sempron név a latin "semper" (mindig) szóból ered, az AMD szerint a Sempron egy, a mindennapokban használható processzort jelent. A vállalat tervei szerint a Sempron a 999 dollárnál olcsóbb notebookok és 549 dollárnál olcsóbb asztali gépek szegmensében versenyez. A cég közleménye szerint az Athlon XP és Duron chipek forgalmazása a kereslet függvényében folytatódhat, de a jelenlegi elképzelések szerint a két régebbi termékvonal képviselőit 2005-ben még kínálni fogja az AMD.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról