:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. július 27. 14:41

Windowson is futni fog a Sun Java Enterprise System

A Sun Microsystems ma várható bejelentése szerint a cég köztesszoftver-csomagja, a Java Enterprise System hamarosan nem csak Solarison és Linuxon fut majd, hanem támogatni fogja a HP-UX, IBM AIX, valamint Microsoft Windows operációs rendszereket is. Az új változatok megjelenése 2005 első negyedévében esedékes.

A Sun Microsystems ma várható bejelentése szerint a cég köztesszoftver-csomagja, a Java Enterprise System hamarosan nem csak Solarison és Linuxon fut majd, hanem támogatni fogja a HP-UX, IBM AIX, valamint Microsoft Windows operációs rendszereket is. Az új változatok megjelenése 2005 első negyedévében esedékes.

A Java Enterprise System a Sun alkalmazásszerverének, web, címtár, biztonsági, kommunikációs és együttműködésre fókuszáló megoldásainak összessége. A teljes szoftvercsomag korlátlan használatáért a Sun a vállalatoktól mindössze évi 100 dollárt kér alkalmazottanként, ez egyaránt tartalmazza a szoftverlicenc, a támogatás, az üzemeltetés, a konzultáció és az oktatás árát. A Sun bejelentette, hogy a 100 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató vállalatok számára a Java Enterprise System használata 2004 végéig ingyenes.

A rendkívül egyszerű árazási konstrukción felül a Java Enterprise System előnye még, hogy a csomag új változatai rendszeres időközönként jelennek meg és a komponenseket a Sun teszteli, összehangolja, illetve validálja, ezért az informatikai vezetőknek nem okoz majd fejfájást az esetlegesen több gyártótól (Sun, BEA, IBM, Oracle, Microsoft) származó szoftverek verziókövetése, telepítése, valamint összehangolása.

Jonathan Schwartz, a Sun új elnöke már korábban közölte, hogy a vállalat bővíteni fogja a Java Enterprise System által támogatott operációs rendszereket. A márciusi bejelentéskor Schwartz azonban még idei megjelenésről beszélt. A Java Enterprise System HP-UX operációs rendszeren futó verziója kizárólag a HP PA-RISC processzorra épülő szervereken lesz elérhető, ezt a processzorcsaládot azonban a HP hamarosan teljesen kivonja a forgalomból, a helyét az Intel Itanium veszi át.

A Sun mai bejelentése jól hangsúlyozza azt a trendet, ahogy a vállalat egyre inkább elfordul a saját fejlesztésű szoftvereihez és hardvereihez való ragaszkodástól. A vállalat korábban kizárólag saját maga tervezte processzorokra épülő szervereket és saját fejlesztésű szoftvereket kínált, az utóbbi időben azonban egyre nyitottabb stratégiát követ. A cég kínálatában már megtalálhatóak AMD és Intel processzoros szerverek, valamint Solaris helyett Linux operációs rendszert futtató rendszerek is. A korábban kizárólag SPARC chipeken futó Solaris operációs rendszer is elérhető már AMD és Intel processzorokon is, sőt, ha hihetünk a híreknek, már folyik az IBM Power és Intel Itanium processzorra való átültetés is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.