:

Szerző: Budai Péter

2004. július 23. 10:19

A Red Hat Linux része lett a Novell e-mail szoftvere

A Red Hat, a Linux operációs rendszerek legjelentősebb képviselője beépítette szoftverébe riválisának, a Novellnek nemrégiben megjelent, nyílt forrású e-mail technológiáit.

A Red Hat, a Linux operációs rendszerek legjelentősebb képviselője beépítette szoftverébe riválisának, a Novellnek nemrégiben megjelent, nyílt forrású e-mail technológiáit.

Májusban a Novell megosztotta az Exchange Connector forrását, ami lehetővé teszi a Linux-alapú e-mail megoldások számára, hogy a Microsoft Exchange szerverrel együttműködjenek. Szerdán a Red Hat arról adott tájékoztatást, hogy a szoftver részét fogja képezni a Red Hat Enterprise Linux harmadik javítócsomagjának, ami jelenleg teszt verzióban érhető csak el.

A lépés tökéletesen bemutatja, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a nyílt forrású szoftverprojekteknek. Egyrészt könnyebbé teszi a vállalatok közötti együttműködést, amivel a nagyobb ellenfelek, mint például a Microsoft is utolérhetőnek látszanak, valamint a piacon megtalálható technológiák fejlődését is jelentős mértékben gyorsítja. Másrész viszont komoly nehézséget okoz, hogy a nyílt forrást támogató vállalatok egymással szemben jelentős előnyre tegyenek szert.

Az Enterprise Linux harmadik javítócsomajának megjelenése szeptemberben várható -- adta hírül csütörtökön Leigh Day, a vállalat szóvivője. Az új változat támogatni fogja az IBM Power5 szervereit, és újabb biztonsági megoldásokat ígér.

Az egyik biztonsági változás, hogy az operációs rendszer támogatni fogja a no-execute (NX) technológiát, ami az újabb AMD és Intel processzorokon érhető el. A megoldásnak köszönhetően jelentősen csökkenthető a memóriába juttatott ellenséges kód futtatásának esélye.

Ezen felül megjelenik az Execshield, ami szintén arra szolgál, hogy a memória egyes területein megakadályozza futtatható kód elhelyezését, illetve annak futtatását. A Position Independent Executable (PIE) technológia pedig olyan módon kísérli meg megnehezíteni a támadók dolgát, hogy a memóriában véletlenszerűen helyezi el az adatokat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.