Szerző: Bizó Dániel

2004. július 22. 12:47

Linux-alapú szuperszámítógép használatának lehetőségét vizsgálja egy európai meteorológiai intézet

Az európai középtávú időjárás-előrejelzésekért felelős European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) kísérleti jelleggel Linux-alapú fürtözött rendszert telepített a célból, hogy a nyílt forráskódú operációs rendszer alkalmas-e az intézet nagy teljesítményű berendezései számára.

Az európai középtávú időjárás-előrejelzésekért felelős European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) kísérleti jelleggel Linux-alapú fürtözött rendszert telepített a célból, hogy a nyílt forráskódú operációs rendszer alkalmas-e az intézet nagy teljesítményű berendezései számára.

Az Evolocity II nevű fürtöt az amerikai Linux Networx szállítja, ismeretlen áron. A 64 darab 2,2 GHz-es AMD Opteront és 128 Gbyte memóriát tartalmazó klaszter SUSE Linuxot futtat és InfiniBand interconnect technológiát alkalmaz. Bár további részletek egyelőre nem ismeretesek, de valószínűleg 32 darab kétutas Opteron 248 vagy 16 darab négyutas Opteron 848 kiszolgálóról lehet szó, egyenként 4 vagy 8 Gbyte memóriával. A Linux Networx továbbá felügyeleti szoftvereket is biztosít a rendszerhez.

Walter Zwieflhofer, az angliai szervezet vezetője elmondta, hogy 10 szállító ajánlata közül választották ki a utahi Linux Networx megoldását és a vállalat speciális tapasztalata volt döntő. "A következő nagy beszerzésünkhöz teszteljük a technológia használatának lehetőségét" -- mondta Zwieflhofer, mely a következő 3 évben esedékes.

ECMWF jelenleg két IBM Cluster 1600 szuperszámítógép-rendszert használ. Az egyik, nemrég felújított fürt jelenleg 66, egyenként 32 darab 1,9 GHz-es Power4+ processzorral szerelt p690+ szervert tartalmaz, mellyel jelenleg a világ hatodik legerősebb szuperszámítógépe. A másik klaszter 30 darab p690 kiszolgálóból áll, melyek egyenként 32 darab 1,3 GHz-es Power4 processzort tartalmaznak. Összesen 960 processzorával a jelenlegi toplista 52-ik helyét foglalja el a világon.

Az IBM Cluster 1600
Az IBM fürtje az ECMWF-nél

Az ECMWF felelős 25 európai tagjának 10-napos időjárási előrejelzéséért. A központ ezenkívül végez időjárással kapcsolatos kutatásokat, a múltbéli körülmények elemzésével új modelleket állítva fel, melyekkel pontosabb előrejelzések készíthetők majd.

A Linux Networx szuperszámítógépeit számos helyen használják világszerte tudományos kutatások végzésére. Az ügyfeleik között található a los alamosi kutatóközpont, ahol az amerikai nukleáris és energetikai kutatások folynak, az amerikai hadsereg, a Boeing pedig legújabb üdvöskéjét, az E7E utasszállítót modellezi a vállalat rendszereinek segítségével.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról