:

Szerző: Bizó Dániel

2004. július 21. 16:26

A Microsoft közzétette hatalmas pénzkészletével kapcsolatos terveit

[BusinessWeek/Computerworld/HWSW] Végre fény derült arra, hogy a világ második legértékesebb vállalata mit kíván kezdeni elképesztő mennyiségű készpénzállományával. A Standard & Poors (S&P) adatai szerint március végén a Microsoft 56,4 milliárd dolláros készpénzállománnyal vagy azzal egyenértékű likvid eszközzel rendelkezett, mely a globális ipari szereplők között is kimagaslónak számít. A HP például 15, az Intel 13,1, a Cisco 8,9, az IBM 8,5 a Motorola pedig 8,4 milliárd dolláros malacperselyen ült az idei első naptári negyedév végén.

[BusinessWeek/Computerworld/HWSW] Végre fény derült arra, hogy a világ második legértékesebb vállalata mit kíván kezdeni elképesztő mennyiségű készpénzállományával. A Standard & Poor's (S&P) adatai szerint március végén a Microsoft 56,4 milliárd dolláros készpénzállománnyal vagy azzal egyenértékű likvid eszközzel rendelkezett, mely a globális ipari szereplők között is kimagaslónak számít. A HP például 15, az Intel 13,1, a Cisco 8,9, az IBM 8,5 a Motorola pedig 8,4 milliárd dolláros malacperselyen ült az idei első naptári negyedév végén.

A világ vezető vállalatainak tartalékolása olyan méreteket ölt, melynek makrogazdasági következményei már-már aggasztják az elemzőket. Sokan keresik a magyarázatot, hogy a kedvező gazdasági kilátások közepette mivel magyarázható a jelenség. A Conference Board július 7-én közzétett felmérése alapján a megkérdezett elnök-vezérigazgatók 90 százaléka véli úgy, hogy az általános gazdasági feltételek javultak az elmúlt időszakban.

Mindezek ellenére a cégek látszólag még mindig kivárásra játszanak és a korábbi megkérdezések és makrogazdasági eredmények alapján a jelenleginél sokkal nagyobb aktivitás lenne elvárható. A hatalmas készpénzállományok magas likviditású eszközökben fekszenek, melyek reálhozama mindössze évi 1 százalék körüli. Az egyre növekvő pozitív eredmények pedig csak tovább duzzasztják a már így is hatalmas kincstárakat. A legutóbbi negyedév során az S&P 500 vállalatai 481,7 milliárd dollár profitot kasszíroztak, miközben 555,6 milliárd dollárnyi készpénzzel vagy ekvivalens eszközzel rendelkeztek -- tétlenül.

Tegnap a Microsoft végre ismertette terveit a gigantikus összeggel kapcsolatban. Az elemzői várakozásoknak megfelelően, azonban némiképp mégis meglepő módon a Microsoft egy 75 milliárd dollár összértékű részvény-visszavásárlási és osztalékfizetési akciót vázolt fel a következő négy évre. A vállalat menedzsmentjének a készpénzállomány parlagon heverése miatt korábban a részvényesek és alkalmazottak egyre növekvő értetlenségével és elégedetlenségével kellett szembenéznie.

Az éves, részvényenként 16 centes osztalék duplájára emelkedik, negyedévente 8 centre. A vállalat továbbá részvényenként 3 dollárnyi egyszeri rendkívüli osztalékot fizet, ami mintegy 32 milliárd dollárt fog felemészteni december másodikán. Bill Gates, a legnagyobb részvényes így körülbelül 3,3 milliárd dollárhoz fog hozzájutni, melyet az utolsó fillérig jótékonysági célra fordít majd feleségével közös alapítványa, a Bill & Melinda Gates Foundation keretein belül. Az elnök-vezérigazgató Steve Ballmer 1,23 milliárd dollár egyszeri juttatásban fog részesülni.

A igazgatótanács ezen felül jóváhagyta, hogy 30 milliárd dollár értékben vásároljon fel a cég a börzéken forgó részvényekből, tovább gyarapítva a befektetők vagyonát. A felvásárlás a piaci kondíciók függvényében és a felügyeleti szabályozással összhangban fog történni, előre nem részletezett mennyiségekben és időpontokban.

Gates, Connors és Ballmer
Gates (az igazgatótanács elnöke), Connors (pénzügyi vezérigazgató) és Ballmer (elnök-vezérigazgató)

Ballmer és Gates elmondta, hogy a terv semmilyen módon sem érinti hátrányosan a vállalat piaci szereplését és nem fogja vissza a kutatás-fejlesztést sem. Ismét megemlítették, hogy a jogi eljárások jelentős részének lezárása nagy mértékben csökkentette az üzletmenettel kapcsolatos kockázatokat, ezzel vált lehetővé a 75 milliárdos részvényesi juttatás, melynek nagy mértékben az alkalmazottak is nyertesei.

Ballmer nemrég nyílt levelet intézett körülbelül 57 ezres hadseregéhez, melynek célja a lelkesedés feltámasztása volt. Az üzenet megszületését az tette szükségessé, hogy a Microsoft immár kinőtte magát és az iparágat magasan meghaladó növekedési ütemre többé csak igen nehezen nyílik lehetőség, miközben a verseny egyre öldöklőbb. Ennek megfelelően a cégre fokozott innovációs nyomás nehezedik miközben újabb és újabb piacokra próbál belépni.

Ez a felismerés a tőzsdei szereplésen is meglátszik, az árfolyam növekedése az utóbbi hónapokban megtorpant, az árfolyamot követő grafikonok ellaposodtak. A jelenség a tulajdonosokat és részvényes alkalmazottakat is frusztrálja. Most Ballmerre hárul az a nem túl hálás feladat, hogy a Microsoftot átvezesse az érett vállalatok közé, megértetve és elfogadtatva a szükséges szemléletbeli változást a tőkésekkel az 57 ezer alkalmazottal egyetemben. A világmegváltó ambíciókkal felvértezett Microsoft kora lejárt.

Bár a kilencvenes években tapasztalt növekedés talán a múlté, a vállalat kiválóan teljesít jelenleg is. A 2003-as pénzügyi évben 32,19 milliárdnyi forgalom mellett 15,8 milliárdos pozitív cash-flow-val zárt a pénzgyár, 13,2 milliárdos működési és 10 milliárdos adózás utáni eredmény mellett. A világ második legértékesebb vállalataként piaci kapitalizációja a május 31-i tőzsdei árfolyam alapján 284,43 milliárd dollárt tett ki. Összehasonlításul Magyarország (GDP-ből számolt) vásárlóereje (PPP) tavaly megközelítette a 140 milliárdot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.