:

Szerző: Budai Péter

2004. július 20. 10:53

A Sun nyílt forrásúvá teszi a JES-t?

[ITWorld.com] A Sun a Java Enterprise System (JES) nyílt forrásúvá tételén gondolkodik -- tudtuk meg kevesebb mint egy hónappal a Looking Glass technológia megnyitása után Stephen Borcichtól, a Sun JES marketingosztályának vezetőjétől.

[ITWorld.com] A Sun a Java Enterprise System (JES) nyílt forrásúvá tételén gondolkodik -- tudtuk meg kevesebb mint egy hónappal a Looking Glass technológia megnyitása után Stephen Borcichtól, a Sun JES marketingosztályának vezetőjétől.

A Sun technológiájának elterjesztésével foglalkozó Simon Phipps közölte, hogy a hír még csak pletykákra alapul, mégis "nem lehetetlen, mivel a Sun éppen egy előfizetéses modell kidolgozásán dolgozik".

A JES a Sun alkalmazásszerverének, web, címtár, biztonsági, kommunikációs és együttműködésre fókuszáló megoldásainak összessége. A szoftvercsomag a vállalat hardvereinek jelentős részén integráltan megtalálható, ezért került a Sun új előfizetésés rendszerének középpontjába.

A Sun termékcsomagját azzal próbálja széleskörben elterjeszteni, hogy alkalmazottanként mindössze 100 dollárt kér érte. A rendszert az önkormányzatok és állami szervek felé is kedvező feltételekkel kívánják értékesíteni.

James Governor, a RedMonk elemzője pénteken úgy fogalmazott, hogy "nagyon meglepő lenne, ha az elkövetkező 12 hónap során a JES egyetlen modulja sem kerülne be a nyílt forrású projektek közé". Továbbá hozzátette, hogy a lépéssel a Sun jelentősen javítana pozícióján a nyílt forráskódot éltető programozók körében.

Martin Hingley, az IDC elemzője elmondta, hogy a Java fejlesztések nagy száma miatt a JES megnyitásával a Sun is profitálhatna a technológia "keresztbefejlesztésének" révén. Ugyanakkor úgy véli, hogy ettől a lépéstől a vállalat pénzügyi helyzete nem fog jelentős mértékben javulni. "Üzleti szemmel nézve szükség lenne valamilyen terméktámogatói és szolgáltatási stratégia kidolgozására, amivel a Sun saját szakértelmét ajánlhatná fel a middleware megoldások terén; ezen a vonalon senki nem talál jobb szakembereket" -- mondta Hingley.

A Sunt egyre több megkeresés éri a Java platfrom egészének nyílt forrásúvá tételéért, de a vállalat látszólag nem kívánja meghozni a szükséges áldozatot. Eközben a Sun továbbra is a Looking Glass révén próbálja a nyílt forráskódú fejlesztők igényeit kielégíteni és azt ígéri, hogy Solaris operációs rendszerének forráskódját is részlegesen megosztja a nyilvánossággal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.