Szerző: Bizó Dániel

2004. július 19. 16:15

Négyfelhasználós PC a HP-tól

[Computerworld] A HP új, speciális asztali számítógéppel jelentkezik, elsősorban a fejlődő országok közoktatásai számára. A 441 jelölésű PC különlegessége, hogy egyszerre négy felhasználót is ki tud szolgálni 4 monitor, billentyűzet és egér segítségével.

[Computerworld] A HP új, speciális asztali számítógéppel jelentkezik, elsősorban a fejlődő országok közoktatásai számára. A 441 jelölésű PC különlegessége, hogy egyszerre négy felhasználót is ki tud szolgálni 4 monitor, billentyűzet és egér segítségével.

A négyfelhasználós megoldás a Mandrake Linux segítségével vált lehetővé. A Linux rendszermag 2 egyidejű felhasználót engedélyez, azonban a Mandrake a kernel módosításával elérte, hogy meg lehessen duplázni ezt a számot. A HP 441 piaci próbája jelenleg Dél-Afrikában folyik, ahol 1600 amerikai dollárnak megfelelő randért lehet hozzájutni. Felhasználóként így az igen kedvező 400 dolláros árat kapjuk, mely magában foglalja a 15 hüvelykes monitorokat, a billentyűzeteket és az egereket is.

A valójában egy PC-nyi számítógép erőforrásain osztozó négy felhasználó számára a teljesítmény megfelelő lehet böngészésre, dokumentumkezelésre és más, kevéssé erőforrás-igényes oktatószoftver használatára. A speciális Mandrake Linux 9.1.3 előtelepítve, teljesen beállítva rengeteg alkalmazás, többek között természetesen az OpenOffice.org ingyenes irodai programcsomag társaságában található meg.

A számítógép Intel Celeron vagy Pentium 4 processzorokat tud fogadni, legalább 512 Mbyte memóriát és egy 40 Gbyte kapacitású merevlemezt tartalmaz. A négy monitor kezelését egy AGP-s és három PCI-os NVIDIA videokártyával oldották meg. A perifériák USB-n csatlakoznak. A PC tartalmaz ethernet hálózati adaptert, 48-szoros sebességű CD-olvasót, kislemezes meghajtót és hangchipet is.

A HP 441

A HP tervei szerint idén november magasságában megkezdődik a termék további országokban való forgalmazása is. Az ötlet a HP egyik francia fejlesztési központjában dolgozó mérnökök fejéből pattant ki. A HP 411 segítségével a vállalat állításai szerint felére csökkenthetőek a beszerzési költségek, míg az üzemeltetés ráfordításai akár 65 százalékkal is visszafoghatók.

A HP próbálkozása nem az első a piacon, azonban a hasonló megoldások mindeddig nem értek el jelentős sikereket. Mára számítógépek megfizethető teljesítménye messze meghaladta azt a szintet, mely a jelenlegi oktatási és irodai alkalmazások többsége esetén szükséges lenne. Ebből kifolyólag lehetőség nyílik a jelentős erőforrásokat nem igénylő felhasználás konszolidálására és a költségek jelentős lefaragására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról