:

Szerző: Budai Péter

2004. július 19. 11:51

Késik a Microsoft-Sun megállapodás aláírása

A Sun és a Microsoft közötti megállapodás részeként a Sun korábban beleegyezett, hogy a jövőben részt vesz a Microsoft licencprogramjában, mely a Microsoft kommunikációs protokolljainak felhasználására ad lehetőséget. Azonban a Sun részéről még a mai napig sem biztosítottak a licencszerződés feltételei.

A Sun és a Microsoft közötti megállapodás részeként a Sun korábban beleegyezett, hogy a jövőben részt vesz a Microsoft licencprogramjában, mely a Microsoft kommunikációs protokolljainak felhasználására ad lehetőséget. Azonban a Sun részéről még a mai napig sem biztosítottak a licencszerződés feltételei.

A Microsoft a múlt héten kiemelte, hogy a két vállalat között fennálló szerződés még nem érvényes és a szerződés szerinti licencdíjat a Sun még nem fizette ki. A Sun korábban beleegyezett, hogy részt vesz a Microsoft licencprogramjában a Microsoft és a Sun közötti széleskörű megállapodás keretein belül. A megegyezés legjelentősebb eredménye a Sunnak kifizetett 1.95 milliárd dollár, amit a Microsoft a fennálló antitröszt, és más jogi ügyek elsimítására fizetett ki.

A Microsoft képviselője pénteken elmondta, hogy a megállapodást még mindkét félnek alá kell írnia, de a vállalat szerint az ügy hamarosan lezárul. A Sun képviselője azt nyilatkozta, hogy foglalkoznak a kérdéssel.

A Windows protokollok licencelését még 2001-ben írta elő az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma. A Microsoftnak minden negyedévben be kell számolnia a licencelési programról, mint ahogy azt most meg is tette. A helyzetjelentő dokumentumot a vállalat hétfőn adta át a bíróságnak.

A dokumentumban a Microsoft kitér további három, kevésbé ismert vállalatra is, akik szintén részt kívánnak venni a licencprogramban: a Satyam Computer Servicesre, a SecureAll Systemsre, és a BeTrustedre.

A Microsoft beadványában tudatta, hogy az állami és szövetségi ellenőrök megkezdték a Windows következő generációjának, a Longhorn vizsgálatát is. Az ellenőrzés során leginkább a szerverszoftverek és az operációs rendszer közötti kommunikáció módjára kiváncsiak.

"Ugyan a Longhorn még jó ideig nem jelenik meg, a sértettek már most úgy vélekednek, hogy mielőbb figyelmet kell szentelni ezekre a kérdésekre. Ezáltal a sértettek és a Microsoft időben reagálhatnak, még mielőtt a termék végleges formát öltene." -- ismertette közös álláspontját a Microsoft és a vizsgálóbizottság.

A Microsoft már néhány alkalommal módosított licencprogramjának részletein a szövetségi ellenőrökkel kötött megállapodásuk kivitelezése során. A múlt hónap végén a szövetségi feljebbviteli bíróság jóváhagyta a megállapodást.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.