:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. július 15. 14:34

Új mobiltelefonokat mutatott be a Sony Ericsson

A Sony Ericsson a mai napon összesen négy új mobiltelefont jelentett be, amelyek közül három az európai piacon is kapható lesz. A vállalat közleménye szerint a P910i, K500 és Z500i az ősz folyamán kerülnek a boltokba. Az S710i telefont az amerikai piacra szánja a gyártó, ezzel Magyarországon aligha találkozunk majd.

A Sony Ericsson a mai napon összesen négy új mobiltelefont jelentett be, amelyek közül három az európai piacon is kapható lesz. A vállalat közleménye szerint a P910i, K500 és Z500i az ősz folyamán kerülnek a boltokba. Az S710i telefont az amerikai piacra szánja a gyártó, ezzel Magyarországon aligha találkozunk majd.

A ma bejelentett készülékek közül a csúcskategóriát a P900 okostelefon utóda, a P910i képviseli. A telefon elődjénél négyszer nagyobb, 64 Mbyte beépített memóriát tartalmaz, azonban Memory Stick Duo Pro kártyákkal a kapacitás akár 1 Gbyte fölé is bővíthető. A készülékhez egy 32 Mbyte kapacitású kártyát mellékel a Sony Ericsson. A vállalat szerint elsősorban azért van szükség nagyobb memóriára, mert az üzleti felhasználóknak szánt telefon támogatja a Blackberryhez hasonló e-mail szolgáltatást, amelynek révén az elektronikus levelek közvetlenül a telefonra érkeznek meg.

A P910i további újdonsága, hogy lehajtható flipje egy teljes értékű billentyűzetet rejt, így már azok is könnyen írhatnak e-maileket a telefonon, akik ódzkodnak a kézírásfelismerés vagy a szoftveres billentyűzet használatától. A szövegbevitelt magyar nyelvű T9 szótár is segíti. A P910i kijelzője is fejlettebb az elődnél, ugyanis 65 ezer helyett 262 ezer árnyalat megjelenítésére képes. A beépített kamera sajnos nem kapott vérfrissítést, továbbra is csak 640x480 pixel felbontású fotók készítésére alkalmas.

A P910i elődeihez hasonlóan továbbra is Symbian OS 7.0 operációs rendszerre épül és kompatibilis a P800-ra, illetve a P900-ra készített alkalmazásokkal. A Sony Ericsson tájékoztatása szerint jelenleg már több mint hatszáz olyan alkalmazás kapható, amely a P910i-n futtatható. A vállalat több szoftvert is mellékel a készülékhez, köztük a népszerű Opera böngészőt, az Avantgo internetes hírolvasót, egy térképprogramot, valamint egy olyan alkalmazást, amelynek segítségével a telefonon keresztül lehet tőzsdézni.

A Sony Ericsson elsősorban fiataloknak szánja középkategóriás K500 készülékét, amelynek fejlesztésekor a szórakoztatást helyezték előtérbe. A telefon 12 Mbyte beépített memóriája számos Java-játéknak, illetve mp3 formátumú zenének, csengőhangnak adhat helyet. Sajnos a K500 memóriája nem bővíthető. A készülék kijelzőjét is elsősorban a játékok igényeihez szabták, a 128x160 pixel felbontású és 65 ezer árnyalat megjelenítésére alkalmas TFT-LCD ugyanis 1,9 hüvelyk átlójú, vagyis lényegesen nagyobb, mint például a Sony Ericsson T630-é. Természetesen ez a készülék is tartalmaz beépített kamerát, amelynek felbontása 640x480 pixel.

A K500 kapcsán debütál a Sony Ericsson legújabb alkalmazása, amely segítségével "gyári" csengőhangokat, vagy akár teljes zeneszámokat lehet a telefonra letölteni. A PlayNow technológia lehetőséget ad a felhasználó számára, hogy belehallgasson a szolgáltatók által felkínált dalokba vagy csengőhangokba és csak akkor vásárolja meg őket, ha azok elnyerték a tetszését. A cég ígérete szerint a PlayNow keretén belül számos ingyenes tartalom áll majd a vevők rendelkezésére. A zenei jelleget domborítja, hogy a K500-at hangszínszabályozóval is ellátták.

A ma bemutatott Z500i egy szétnyitható készülék, amelynek jellegzetessége, hogy támogatja az EDGE technológiát, így segítségével akár 240 kbps sebességgel lehet az internetről képeket, zenéket vagy akár videókat letölteni. A Z500i emelett támogatja a push-to-talk szolgáltatást is, vagyis mobiltelefonként és walkie-talkie-ként is használható. A telefon belső kijelzője 128x160 pixel felbontású és 65 ezer árnyalat megjelenítésére képes, a külső kijelző 4096 színű.

Érdekesség, hogy a külső kijelző is használható a beépített, VGA-felbontású kamera keresőjeként, ez elsősorban akkor lehet hasznos, ha a felhasználó önarcképet szeretne készíteni. A külső kijelzőn hívás esetén a hívó neve és telefonszáma jelenik meg, de akár SMS-ek is elolvashatók rajta, így üzenet megtekintéséhez nem szükséges a telefont szétnyitni.

A szintén ma bemutatott Sony Ericsson S710a készülék az amerikai piacra készül. A telefon nem más, mint a márciusban bejelentett S700 amerikai változata, amely támogatja az EDGE adatátvitelt is. Az S710a beépített kamerája 1,3 megapixel felbontású, a felvételek kiváló minőségét vaku garantája. A telefon kijelzője bámulatosan jó minőségű, 320x240 pixel felbontású és 262 ezer árnyalat megjelenítésére képes, 2,3 hüvelyk átlójú TFT-LCD. A fényképezőgép használatakor a mobiltelefon szinte egy-az-egyben nyújtja a Sony digitális kameráinak felhasználói élményét, azonosak a menük, a beállítási lehetőségek.

Az új mobiltelefonok mellett a Sony Ericsson új tartozékokat, két új Bluetooth headsetet és egy asztali kihangosítót is bemutatott. A vállalat Bluetooth headsetjei, illetve Bluetooth kiegészítői a jövőben Akono márkanéven kerülnek piacra. A ma bemutatott két headset közül a HBH-300 típus kiemelkedően hosszú akkumulátoros üzemidejével próbálja meghódítani a vevőket, a tartozék a gyári specifikációk szerint egy feltöltéssel 10 óra beszélgetési vagy 300 órányi készenlétet biztosít. A csúcskategóriás HBH-660 érdekessége az aprócska kijelző, amelyről leolvasható a hívó fél telefonszáma, illetve ha a telefonban el van tárolva, akkor a neve is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.