:

Szerző: Ady Krisztián

2004. július 12. 12:36

Jövő tavasszal mutatkozik be a PlayStation 3 játékkonzol

A Sony hivatalosan is bejelentette, hogy a jövő májusban megrendezendő E3 szakkiállításon mutatkozik be elsőként a vállalat következő generációs PlayStation játékkonzolja.

A Sony hivatalosan is bejelentette, hogy a jövő májusban megrendezendő E3 szakkiállításon mutatkozik be elsőként a vállalat következő generációs PlayStation játékkonzolja.

"Számos pletykát hallottam azzal kapcsolatban, hogy nem haladunk következő játékkonzolunk fejlesztésével, de lesz egy működő verziónk a következő kiállításon" -- mondta Ken Kutaragi, a Sony elnökhelyettese. Természetesen a működő változat kiállítása nem jelenti azt, hogy a PlayStation 3 azonnal kapható is lesz a boltokban, a piaci premiert minden bizonnyal a karácsonyi bevásárlási szezonra időzíti a japán cég.

A Sony májusban jelentette be, hogy megkezdődött a konzol "Cell" kódnevű processzorának próbagyártása. A lapkákat a Sony Nagaszakiban található, 300 milliméteres wafereket feldolgozó chipgyárában készítették el. Sony, az IBM és a Toshiba által közösen fejlesztett Cell processzor első, kereskedelmi példányai az IBM East Fishkill-i üzemében készülnek majd, azonban a Sony saját gyárában is készít Cell lapkákat. Az IBM bejelentése szerint az East Fishkill-i gyárban 2005 elején indulhat be a Cell gyártása.

A Sony január elején jelentette be, hogy a Rambus nagy sebességű Yellowstone memóriainterfész-technológiáját alkalmazza majd az új konzolban. A Yellowstone ODR (Octal Data Rate) technológiát használ, azaz egyetlen órajel alatt 8 bitnyi információ továbbítására képes vezetékenként. A jelenlegi útiterv szerint az interfész 800 MHz-es (6,4 GHz ODR) sebességig használható. A memóriachipeket az Elpida szállítja a Sony részére.

Egyes hírek szerint a japán szórakoztatóelektronikai gyártó egy teljesen új formátumú, kék lézert használó optikai lemezt fejleszt az új PlayStation konzolhoz. Más pletykák arról szólnak, hogy a vállalat Linux operációs rendszert használ a készülékben. Hogy ezekből mi igaz és mi nem, arról szinte semmit sem tudni, a Sony ugyanis -- szokásához híven -- mindezidáig igen szűkszavú volt a PlayStation 3 specifikációival kapcsolatban.

Az új Sony konzol legfőbb ellenfele a Microsoft következő konzola, az Xbox 2 lesz, mely 2005 végén, 2006 elején kerülhet a boltokba. A hajdanán szebb időket is megélt Nintendo sem tétlenkedik, "Revolution" kódnéven ismert játékkonzolját szintén a jövő évben megrendezett E3 kiállításon szándékozik bemutatni. A jövő május a játékgépekről szóló hírektől lesz hangos: a Sony ekkor tervezi Európában piacra dobni hordozható játékkozolát, a PlayStation Portable-t is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.