Szerző: Bodnár Ádám

2004. július 12. 11:40

Még az idén bemutatkozik az Intelnél az 1066 MHz-es front side busz

A világ legnagyobb félvezetőgyártójától kiszivárgott termékterv szerint az idei évben még három új Pentium 4 lapka megjelenése várható: a 3,73 GHz-es, 3,8 GHz-es és 4 GHz-es órajelen futó chipek a második félév során kerülnek forgalomba.

A világ legnagyobb félvezetőgyártójától kiszivárgott termékterv szerint az idei évben még három új Pentium 4 lapka megjelenése várható: a 3,73 GHz-es, 3,8 GHz-es és 4 GHz-es órajelen futó chipek a második félév során kerülnek forgalomba.

A Pentium 4 720 típusjelű, 3,73 GHz-es lapka lesz az első olyan Intel processzor, amely 1066 MHz-es front side busszal működik. Mivel a jelenleg piacon levő Intel chipkészletek közül hivatalosan egyik sem támogatja az 1066 MHz-es rendszerbuszt, valószínű, hogy az új processzor megjelenésekor új chipsetet is piacra dob a cég. A Pentium 4 720 további érdekessége, hogy 2 Mbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. Az Intel hivatalos információkat nem közölt a termékről, így nem kizárt, hogy a chip a Pentium 4 Extreme Edition sorozat tagja lesz.

A negyedik negyedévben debütáló Pentium 4 720 mellett érkezik még a 4 GHz-es Pentium 4 580 is, amely azonban nem 1066, csupán 800 MHz-es front side buszt használ. Szintén 800 MHz-es front side busszal működik a 3,8 GHz-es Pentium 4 570, amely már a harmadik negyedév során a piacra kerül. A processzorok kivétel nélkül 90 nanométeres csíkszélességgel készülnek, LGA775 tokozásban kerülnek forgalomba és mindannyian támogatják az NX-bitet.

Számos olyan rosszindulatú szoftver létezik, amely puffertúlcsordulást idéz elő és így juttat végrehajtani kívánt kódot a számítógép memóriájába. Az NX-bit (No Execute) bekapcsolása esetén a rosszindulatú kód ugyan megtalálható lesz a számítógép memóriájában, de nem hajtódik végre, a rendszer kikapcsolása után pedig egyszerűen eltűnik. Ezzel számos kártékony szoftver és interneten keresztül fertőző kártevő kellemetlen hatása küszöbölhető ki.

Ami az alsó árkategóriás gépekbe szánt Celeron sorozatot illeti, itt az idén 3,06 GHz-es órajelű, 345-ös változat lesz a leggyorsabb kivitel, amelyet a jövő év elején követ egy 3,2 GHz-es verzió. Az új Celeronok 533 MHz-es front side busszal járnak, 256 kbyte másodszintű cache-t tartalmaznak és szintén támogatják az NX-bitet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról