:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. július 7. 11:12

Megoldódtak az NVIDIA GeForce 6800 gyártási problémái

Az NVIDIA bejelentése szerint megoldódtak a GeForce 6800 lapkákkal kapcsolatos gyártási problémák és a vállalat nagy mennyiségben szállítja a termékeket a kártyagyártó partnerek részére.

Az NVIDIA bejelentése szerint megoldódtak a GeForce 6800 lapkákkal kapcsolatos gyártási problémák és a vállalat nagy mennyiségben szállítja a termékeket a kártyagyártó partnerek részére.

"A GeForce 6800 gyártása felfutott és a termékek nagy mennyiségben elérhetőek a partnerek részére, szállítási problémák nélkül. Biztos vagyok benne, hogy nincs olyan NVIDIA partner, aki mást mondana" -- közölte Roy Taylor, a vállalat értékesítésért felelős alelnöke.

Az NV40 kódnevű GeForce 6800 grafikus processzor nem kevesebb, mint 222 millió tranzisztort tartalmaz és az IBM East Fishkill-i, csúcsmodern félvezetőgyártó üzemében készül 0,13 mikronos csíkszélességgel. A rendkívüli tranzisztorszám és ebből fakadó méret miatt az IBM-nek sokáig problémái voltak a chipek előállításával, ezért a GeForce 6800-alapú kártyák csak későn kerültek a boltokba és korlátozott számban voltak elérhetők.

Az NVIDIA eközben már a GeForce 6800 utódain dolgozik: hamarosan érkezik az NV45 kódnevű lapka, amely gyakorlatilag a GeForce 6800 PCI-Express felületű változata. Az NV45-öt követi majd ősszel az NV48, amelyről egyelőre szinte semmilyen információ nem áll rendelkezésre, mindössze annyit tudni, hogy a GeForce 6800 továbbfejlesztett változata lesz. Az NV48 AGP8X felületre csatlakozik majd, NV48e jelű változata azonban PCI-Express kivitelű lesz.

Az alsóbb árkategóriában az NV44 és az NV43 versenyez majd a vevők kegyeiért. Mindkét chip az NV40 leszármazottja lesz, az NV43 AGP8X, az NV44 pedig PCI-Express felületű videokártyákon kap helyet. A pletykák szerint az NV43 a tajvani TSMC üzemeiben készül, mégpedig 0,11 mikronos csíkszélességgel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.