Szerző: Budai Péter

2004. július 5. 10:21

Kap-e Kína olcsóbb Windowst?

A Microsoft már értékesíti Malajziában és Thaiföldön csökkentett árú operációs rendszerét, de Bill Gates állítása szerint közel sem biztos, hogy ez fog történni a világ egyik legnagyobb PC-piacán, Kínában is.

A Microsoft már értékesíti Malajziában és Thaiföldön csökkentett árú operációs rendszerét, de Bill Gates állítása szerint közel sem biztos, hogy ez fog történni a világ egyik legnagyobb PC-piacán, Kínában is.

Bill Gates a kínai riportereknek elmondta, hogy nem tudja, szükség van-e az országban csökkentett árú szoftverek bevezetésére, majd hozzátette, hogy a kínai kormány antitröszt szabályozása nem jelent komoly veszélyt a Microsoft üzleteire.

Egyre több vállalat jelentkezik kifejezetten a fejlődő országok számára testreszabott termékekkel. Még az Intel is kísérletezik egy olcsó mikroprocesszor kifejlesztésével, amit ebben a térségben értékesítene.

A Microsoft tovább vizsgálja azokat a tényezőket Kínában, melyek alapján döntésre juthat a kedvezőbb árú szoftverértékesítéssel kapcsolatban. A vállalat kiváncsi a potenciális felvevőpiac méretére, a kalózszoftverek arányára és a helyi nyelv földrajzi elterjedésére.

A thai nyelvet például kizárólag Thaiföldön használják, ami könnyű helyzetet teremtett a Microsoft számára, mivel az olcsó Thai Windows nem áraszthatja el Szingapúrt és Indonéziát. Az itt kapható csökkentett árú operációs rendszer a Windows XP Starter Edition nevet kapta.

Szintén számottevő tényezőt jelent a Microsoft döntésében, hogy Kína szívesen kísérletezne Linux-alapú operációs rendszerekkel is. Thaiföld is már jóideje figyel a Linuxra. A Windows XP Starter Edition thaiföldi verziója már jónéhány PC-n elérhető és a kisebb tudású operációs rendszerhez még egy lecsupaszított, olcsóbb Office is beszerezhető.

A Windows XP Starter Edition önálló termékként jelenik meg szeptemberben, egy államilag támogatott program keretében. A szoftver 36 dollárba fog kerülni, ami jóval kevesebb, mint a Windows XP hagyományos verzióinak ára.

Kína gyorsan növekvő piac, küzd az illegális szoftverek problémájával és élteti a Linuxot -- pontosan ezek a tényezők vezettek más országokban a helyi nyelvű, egyszerűsített Windowsok kiadásához. Ugyanakkor a PC-piac ugrásszerű növekedése ellenére a számítógépeket nagyrészt a közép- és felsőbb társadalmi rétegekbe tartozó lakosok vásárolják, leginkább a sűrűn lakott, tengerparti városokban, mint például Shanghaj, és Peking. A szegényebb, nyugati régiókban nincs ilyen mértékű fejlődés.

A Mandarin nyelvet viszont több millióan beszélik az egész világon, ami a kínai nyelvű szoftver elterjedését globális szinten vetíti előre. A kalózszoftverek elterjedése sem csupán Kínában okoz problémát: az agresszív fellépés ellenére Koreában a szoftverek több mint fele illegális.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról