Szerző: Bodnár Ádám

2004. július 6. 11:02

A Nintendo szerint nem fontosak az online játékok

Satoru Iwata
Satoru Iwata
Satoru Iwata, a Nintendo elnöke szerint az internetes játékok ma még nem játszanak komoly piaci szerepet. A konzolgyártó vállalat vezetője a Japán Gazdasági Alapítvány rendezvényén ismertette nézeteit a játékszoftverek piacáról.

Iwata elmondta, hogy az eddig megjelent internetes konzoljátékok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Iwata példaként említett egy PlayStation 2-re kiadott golfjátékot, amelynek az online változata közel sem fogyott akkora példányszámban, mint az offline verzió. "Ez azt bizonyítja, hogy a vevők nem akarnak online játékokat" -- mondta Iwata.

A Nintendo elnökének meglátása szerint "a legtöbb vevő nem akar többletet fizetni az internetes csatlakozásért, ráadásul sokuk számára az online kapcsolódás még mindig nem egyszerű. Amint az ismert, a Sony és a Microsoft igen erőteljesen alapoznak az internetes konzoljátékokra, miközben a Nintendo némileg késlekedett az online kapcsolat felépítéséhez szükséges alkatrészek piaci bevezetésével.

A Nintendo GameCube konzolhoz már vásárolható modem és szélessávú hálózati vezérlő, azonban a vállalat eleddig egyetlen olyan játékot sem fejlesztett, amely kihasználná az internet nyújtotta lehetőségeket. Egyelőre nem tudni, hogy a következő generációs Nintendo konzol, amelyet egyelőre Revolution kódnéven ismerhetünk, tartalmazza-e az internetes kapcsolathoz szükséges alkatrészeket.

Iwata világossá tette ugyanakkor, hogy a többen játszható szoftverek rendkívül fontosak a vállalat stratégiájában, azonban ezeket egyelőre csak a hordozható konzolok vonatkozásában képzeli el a vezető. A vállalat Game Boy Advance készülékéhez már elérhető egy vezeték nélküli hálózati vezérlő, ami igen nagy sikert ért el a piacon, a következő generációs Nintendo DS-ben pedig az alapkonfiguráció része lesz a 802.11b vezérlő, illetve a Bluetooth adóvevő.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról