:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. július 1. 14:40

Tizenötezer hazai spam-mentes e-mail cím

Egy hónappal a szolgáltatás elindítása után már 15 ezerszer regisztráltak rövid ideig élő, tehát spambiztos e-mail címet az Internet Fejlesztési Alapítvány (INFA) anti spam weboldalán .

[HWSW] Egy hónappal a szolgáltatás elindítása után már 15 ezerszer regisztráltak rövid ideig élő, tehát spambiztos e-mail címet az Internet Fejlesztési Alapítvány (INFA) anti spam weboldalán.

A szolgáltatás lényege, hogy az ott igényelt, @no-spam.hu formátumú e-mail címre érkező levelek egy rövid ideig átirányítódnak arra az élő, valós címre, melyet a regisztrációkor a felhasználó megadott. A szolgáltatás elindításakor még 24 óráig élt a regisztrált cím, ma már választható, akár 2 hetes időtartamra szóló, átirányítás is.

A @no-spa.hu-s cím a választott időtartam után törlődik, az oda érkező levelek egyszerűen visszapattannak címzett ismeretlen jelzéssel. A szolgáltatást akkor érdemes igény bevenni, ha olyan helyen követelnek regisztrációkor e-mail cím megadást, melynek adatkezelésében nem bízunk. Ugyanakkor nem érdemes olyan szolgáltatásnál @no-spam.hu-s címet megadni, ahol később is szükség lehet kapcsolatfelvételre.

Kóczán Péter, az alapítvány munkatársa érdeklődésünkre elmondta: a szolgáltatás elindításakor még naponta 5-800 címet igényeltek, az érdeklődés később valamelyest lanyhult, ám így is egy hónap alatt 15 600 alkalommal regisztráltak a látogatók eldobható e-mail címet.

Kóczán szerint a már megszűnt címekre nem is kis számban érkeznek spamek elsősorban külföldi címekről, teháta szolgáltatás mindenképpen beváltotta a hozzá fűzött reményeket: a jelek szerint valóban sok helyen visszaélnek a megadott adatokkal, ám a no-spam-es címet használókat mégsem öntik el a kéretlen levelek.

Élesen reagált a kezdeményezésre ugyanakkor néhány hazai tartalomszolgáltató: az alapítvány weboldalán korábban felbukkant hír szerint többen jelezték, hogy nem értenek egyet a bizalmatlanságot teremtő szolgáltatással, ezért az alapítvány egy másik projektje keretében szeretné összegyűjteni azokat a hazai tartalomszolgáltatókat, melyeknek adatkezelése megbízhatónak bizonyul.

Az INFA további projektek elindítását is tervezi, így például civil szervezetek honlaphoz juttatását, ingyenes és reklámmentes webtárhely biztosítását, melyekhez az anyagi forrásokat pályázatokon indulással, illetve támogatással igyekszik előteremteni. Az alapítvány honlapja a www.infa.hu, míg az eldobható e-mail címes szolgáltatás a www.no-spam.hu címen érhető el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.