:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. július 1. 13:51

Eltűnnek az olcsóbb hardverek a Sulinet Expresszből

Mától változnak a Sulinet Expressz programban való vásárlás feltételei. Mint ahogy azt egy hónappal ezelőtt hírül adtuk , a kedvezményezettek köre kiszélesedik, ugyanakkor éves jövedelemhatárhoz kötődik a kedvezmény igénybevétele, és a vásárolt termékek árának már csak az ötven százaléka írható le az adóból.

[HWSW] Mától változnak a Sulinet Expressz programban való vásárlás feltételei. Mint ahogy azt egy hónappal ezelőtt hírül adtuk, a kedvezményezettek köre kiszélesedik, ugyanakkor éves jövedelemhatárhoz kötődik a kedvezmény igénybevétele, és a vásárolt termékek árának már csak az ötven százaléka írható le az adóból.

Mától bárki -- tehát nem csak pedagógusok, és tanulók illetve szüleik -- vásárolhat számítástechnikai termékeket a Sulinet program keretében. Az adókedvezmények igénybevételéhez feltétel, hogy a vásárló a személyi jövedelemadó hatálya alá tartozzon, jövedelme pedig ne haladja meg az évi 3,4 millió forintot (3,4 és 4 millió forint között is igénybe vehető a kedvezmény, melynek mértéke sávosan csökken).

További változás, hogy a vásárolt termék árának csak az ötven százaléka írható le az adóból, tehát a továbbra is évi hatvanezer forintnyi kedvezmény eléréséhez 120 ezer forintért kell számítástechnikai terméket vásárolni. Megszűnt ugyanakkor az a lehetőség, hogy a vásárlók több éves konstrukcióban szerezzék meg a termékeket: ilyen volt például a lízing. Utóbbi változás a már megkötött szerződéseket nem érinti.

Szintén mától érvényes változás, hogy kikerültek a kedvezménnyel vásárolható termékek köréből a DVD író/olvasók, valamint a multimédiás eszközök, továbbá a mozi- és DVD-szoftverek. Minimalizálta az egyes alkatrészek teljesítményét a projekttanács. Ennek értelmében mától a processzorok esetében legalább Intel Celeron 2,6 GHz, AMD Athlon XP 2600+, vagy annál jobb, memória vásárlásnál legalább 256 Mbyte/400 MHz, merevlemez legalább 80 Gbyte-os, monitorvezérlő esetében legalább Nvidia GeForce FX5600, ATI Radeon 9600, 9600 Pro, 9600XT vagy Matrox G550 grafikus maggal ellátott termékek vásárolhatók. A felsoroltaknál gyengébb termékek vásárlására az adókedvezmény nem érvényesíthető.

Tegnapi sajtótájékoztatóján Magyar Bálint, az oktatási tárca vezetője ismertette a Sulinet Expressz program egy éves eredményeit. A 2003 nyarán indult projekt célja az internet és a számítástechnikai eszközök elterjedésének segítése, valamint az oktatás modernizálása irányított adócsökkentés formájában.

Egy év alatt körülbelül 75 ezer új számítógép került a háztartásokba, mintegy 200 ezer gépet újítottak fel és negyedmillió család jutott számítástechnikai eszközökhöz. Az APEH információi szerint Magyarországon 4,4 millióan adóznak a személyi jövedelemadózás szabályai szerint, közülük 2,2 milliónyian önadózók. Az adóhivatal az önadózók bevallásainak feldolgozása után 166 ezer, a Sulinet Expressz kedvezményeit érvényesítő ívvel találkozott, a visszaigényelt adó összesen 9 milliárd forint volt. A nem önadózók adatainak feldolgozása augusztusra várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.