Szerző: Bizó Dániel

2004. július 2. 13:16

Rendkívül káros szabadalmak eltörléséért indított harcot egy amerikai alapítvány

[Wired News] Az amerikai Electronic Frontier Foundation, mely a társadalom technológiával kapcsolatos érdekeit védő alapítvány, útjára indította Patent Busting Project jét. A kezdeményezés célja, hogy olyan bejegyzett szabadalmak felülvizsgálását és megszüntetését érje el az amerikai szabadalmi hivatalnál, melyek károsak gazdaságra és a társadalomra nézve. A több mint 200 javaslat közül kiválasztott 10 érvénytelenítendő szabadalmat stílusosan a kiemelten körözött bűnözők listájához hasonlóan jeleníti meg az oldal.

[Wired News] Az amerikai Electronic Frontier Foundation, mely a társadalom technológiával kapcsolatos érdekeit védő alapítvány, útjára indította Patent Busting Projectjét. A kezdeményezés célja, hogy olyan bejegyzett szabadalmak felülvizsgálását és megszüntetését érje el az amerikai szabadalmi hivatalnál, melyek károsak gazdaságra és a társadalomra nézve. A több mint 200 javaslat közül kiválasztott 10 érvénytelenítendő szabadalmat stílusosan a kiemelten körözött bűnözők listájához hasonlóan jeleníti meg az oldal.

Az EFF képviselői szerint rengeteg olyan szabadalmat fogadott el tévesen a hivatal, melyek túlságosan általánosak és egész iparágak működésének jogosságát kérdőjelezik meg. Ráadásul a nagyvállalatok képesek magukat jogi úton megvédeni a szabadalmak tulajdonosaitól, sok esetben akár licencdíjat is fizetve, azonban az induló kisvállalkozásokat csírájukban fojthatják meg a hibás szabadalmak, nem beszélve a non-profit szervezetekről és az egyes emberekről.

  • Az Acacia Research szabadalma bármilyen digitális (audio vagy video) tartalom közvetítését és fogadását lefedi, legyen szó internetről, kábeltévéről vagy műholdról. Több nagyvállalat után az Acacia most kisebb, elsősorban webes cégeket perel.
  • A Clear Channel Entertainment által nemrég megvásárolt szabadalom élő előadasáok, koncertek digitális rögzítését védi. A médiavállalat olyan előadókat és kiadókat perelhet be szellemi tulajdonának megsértéséért, melyek egy koncert hang- vagy videoanyagát később CD vagy DVD formájában piacra dobják.
  • Az Acceris Communications bejegyzett szabadalma az internetalapú telefonálás (VoIP) összes módját monopolizálja jogilag a vállalat számára. Az Acceris jelenleg 14 VoIP-szolgáltatást kínáló céget fenyeget.
  • Sheldon F. Goldberg tulajdonában olyan szabadalom van, mely az on-line játékot és a valós idejű on-line helyezéseket védi le. Az úriember ügyvédje már több kisebb játékoldalnak küldött a szolgáltatás felfüggesztésére felszólító levelet.
  • Az Ideaflood bejegyzése az egyéni aldomainekre való jogot adja a vállalat tulajdonába. A LiveJournal közösségi oldalon 3 millió embernek van például egyéni aldomainje.
  • A Neomedia Technologies szabadalma a távoli számítógépekhez azonosító kódsorozattal (pl. vonalkód) való hozzáférést fedi le. A cég jelenleg 3 fejlesztővállalatot fenyeget.
  • A Test.com az interneten keresztül való tesztkitöltést védte le, fenyegetve a távoktatást nyújtó intézményeket.
  • A Nintendo szabadalma régi játékainak emulációjára vonatkozik és tiltja a programok visszafejtését emulátor fejlesztése céljából.
  • A Firepond szabadalma a szövegfelismerést és a szövegalapú vezérlést védi. Egyre több vállalat alkalmaz részben automatizált ügyfélszolgálatot. A szöveg automatizált kielemzését követően az ügyfél kap egy e-mailt, melyben különböző dokumentumokra mutató linkek találhatóak. Ha a válasz azokban sem található vagy az eredménnyel nem elégedett az ügyfél, még mindig igénybe veheti az emberi segítséget. A szabadalom továbbá lefedi a call centerek hangalapú vezérlését is.
  • A Seer Systems szerint szabadalmuk a zenei file-ok létrehozására, tárolására és terjesztésére terjed ki.

A szabadalmak megkérdezett tulajdonosai természetesen nem értenek egyet az EFF céljával és magabiztosan nyilatkoztak azok támadhatatlanságáról. Állításaik szerint már több nagyvállalat is próbálta elérni, hogy a hivatal érvénytelenítse a szóban forgó szabadalmakat, azonban kénytelenek voltak belátni, hogy azok jól megalapozottak. Az EFF képviselői szerint azonban a hivatal eljárásában rengeteg hiba található, ennek köszönhető, hogy a fentiekhez hasonló szabadalmak átjutnak a procedúrán és erőre emelkedhetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról