Szerző: Bodnár Ádám

2004. június 24. 16:21

Kiszivárogtak az Xbox utódának specifikációi

A Microsofthoz közeli források szerint valósak azok a specifikációk, amelyek a redmondi cégtől szivárogtak ki. A leírás az Xbox utódának, az egyelőre Xenon kódnéven ismert készüléknek a paramétereit tartalmazza.

A Microsofthoz közeli források szerint valósak azok a specifikációk, amelyek a redmondi cégtől szivárogtak ki. A leírás az Xbox utódának, az egyelőre Xenon kódnéven ismert készüléknek a paramétereit tartalmazza.

Az Xbox Advanced Technology Grouptól származó dokumentum tanúsága szerint a specifikációk még nem véglegesek, bármikor változhatnak, azonban jó támpontul szolgálnak a következő generációs Microsoft-konzol képességeinek megítéléséhez. A Xenon hardvere három darab 3,5 GHz-es PowerPC G5 processzort tartalmaz, amelyeket egy chipre integráltak. A grafika megjelenítéséről 500 MHz-es ATI videochip gondoskodik, amely 10 Mbyte beágyazott memóriát tartalmaz. Amint az Xbox esetében bevált, a videochip és a processzorok közös memórián osztoznak. Míg az Xboxban 64 Mbyte DDR SDRAM található, utódában 256 Mbyte kap helyet.

A hírek szerint az ATI grafikus vezérlő közvetlenül el tudja majd érni a processzorok másodszintű gyorsítótárát, vagyis a konzolnak lesz egy olyan 1 Mbyte méretű villámgyors tárja, amelyet mind a három processzormag és a videovezérlő képes olvasni. További újdonságot jelent, hogy a videochip a DirectX 9.0 specifikációkban lefektetettekhez képest további vertex és pixel shader funkciókat támogat, többek között programok behívását a rendszermemóriából. Ez a fejlesztők előtt olyan lehetőségeket teremt, amelyek PC-n nem állnak a rendelkezésükre.

A processzorok és a videochip igazából nem jelent nagy újdonságot azok számára, akik nyomon követték a Xenonnal kapcsolatos híreket, hiszen a Microsoft már korábban bejelentette, hogy ATI grafikus vezérlőt és az IBM által gyártott, PowerPC architektúrára épülő processzort épít a konzolba. Ami újdonságnak számít, az főképp a Xenon többi alkatrésze, amelyekről eleddig igen kevés szó esett.

A Xenonban várhatóan az alapkonfiguráció része lesz a 10/100 Mbps sebességű Ethernet-vezérlő, valamint az USB2.0 kontroller, amelyhez a játékvezérlőkön kívül kamerát, mikrofont vagy adattárolót is lehet majd csatlakoztatni. A Xenon elődjéhez hasonlóan négy kontrollert támogat. Érdekesség, hogy a konzol külsejének tervezése jelenleg is zajlik, egyelőre nem tudni, milyen lesz a végleges forma, csupán annyi bizonyos, hogy a készülék kisebb lesz, mint az Xbox.

A kiszivárgott dokumentum nem tartalmaz egyértelmű utalást arra nézve, hogy a Xenonban lesz-e merevlemez, mindössze annyi biztos, hogy a konzolhoz csatlakoztatható ilyen periféria. Ez annyit tesz, hogy amennyiben a konzol gyárilag nem tartalmaz merevlemezt, a felhasználók később külön egységként megvásárolhatják azt. Amennyiben a dokumentum valóban igazi, akkor arra lehet következtetni, hogy a Microsoft továbbra is vizsgálja, feltétlen szükséges-e a készülékbe merevlemezt építeni.

A Xenon operációs rendszerének alapjául a Windows NT szolgál majd. A kiszivárgott dokumentumban szó esik arról, hogy a furcsa, három processzort tartalmazó konfigurációra a szoftverek fejlesztése, a többszálúságban rejlő lehetőségek kiaknázása nem triviális feladat. Az Xbox Advanced Technology Group eközben olyan módszerek kifejlesztésén dolgozik, miként tehermentesíthető a grafikus processzor, hogyan vállalahatnának át több feladatot a PowerPC G5 magok.

A konzol képességeit bemutató anyag legutolsó bekezdése igen érdekes. A dokumentum szerint a Xenon nem kompatibilis az Xboxszal, azonban elegendő teljesítménnyel rendelkezik annak emulációjához, így elvben megoldható, hogy az Xboxra írt játékok fussanak a Xenonon. Egyelőre nem tudni, a konzol futtatni fogja-e elődjére írt programokat, a Microsoft szerint az emuláció kifejlesztése és főként ellenőrzése elég nagy feladat, ezért mindenképp meg kell vizsgálni, van-e valós igény az Xboxra írt játékok használatára.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról