Szerző: Bodnár Ádám

2004. június 23. 12:17

Hétfőn érkezik a 64 bites Intel Xeon

Céghez közeli források szerint az Intel hétfőn jelenti be Nocona magos Xeon processzorait, amelyek támogatják a 64 bites kiterjesztéseket.

Céghez közeli források szerint az Intel hétfőn jelenti be Nocona magos Xeon processzorait, amelyek támogatják a 64 bites kiterjesztéseket.

A kétprocesszoros szerverekbe és munkaállomásokba szánt Nocona magos chipek a 64 bites kiterjesztéseken túl támogatni fogják az SSE3 utasításkészletet és már 800 MHz-es front side busszal működnek. A processzorok -- a Prescotthoz hasonlóan -- megnövekedett méretű elsőszintű gyorsítótárat és a korábbinál fejlettebb elágazásbecslő logikát tartalmaznak.

Az új processzorokhoz az Intel Lindenhurst és Tumwater chipkészletek használhatók, amelyek már támogatják a DDR2 memóriákat és a PCI-Express eszközöket. A Tumwater chipkészlet a megjelenés napjától elérhető lesz, a Lindenhurst azonban csak a harmadik negyedév során jelenik meg.

Az Intel a tavaszi Intel Developer Forumon jelentette be, hogy az idei második negyedévben debüláló Nocona magos Xeon lapkák már 64 bites kiterjesztésekkel rendelkeznek. Az Intel által használt megoldás szinte teljes egészében megegyezik az AMD 64 bites megoldásával, így mindkét gyártó processzorain ugyanazok az operációs rendszerek és alkalmazások futtathatók.

A különféle Linux-disztribútorok már kereskedelmi forgalomban kínálnak olyan operációs rendszereket, amelyek támogatják a 64 bites kiterjesztésekkel rendelkező processzorokat, a Windows XP és a Windows Server 2003 megfelelő verzióinak bemutatkozása azonban csak az ősszel esedékes, ezért az Intelnek sem kell sietnie új lapkáinak bemutatásával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról