:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. június 18. 13:57

Új tesztprogramok alapján rangsorolnák a szuperszámítógépeket

Vasárnap teszik közzé a legújabb Top500 listát, amely a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit veszi számba. A rendszereket a Linpack tesztprogram eredményei alapján rangsorolják, azonban a szuperszámítógépes világ prominens személyiségei úgy gondolják, több tesztprogram alkalmazására lenne szükség, mint ahogy a szuperszámítógépeket is többféle céllal használják.

Vasárnap teszik közzé a legújabb Top500 listát, amely a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit veszi számba. A rendszereket a Linpack tesztprogram eredményei alapján rangsorolják, azonban a szuperszámítógépes világ prominens személyiségei úgy gondolják, több tesztprogram alkalmazására lenne szükség, mint ahogy a szuperszámítógépeket is többféle céllal használják.

"Már hosszú ideje nyilvánvaló számunkra, hogy a Linpack mellett másra is szükség van" -- mondta Jack Dongarra, a Tennessee Egyetem professzora, aki a Linpack teszt egyik alkotója. Dongarra jelenleg egy több tesztprogramot tartalmazó csomagon dolgozik, amely nem a nyers számítási teljesítményre, hanem más képességekre is koncentrál. "Nem lehet egyetlen számmal jellemezni egy gép teljesítményét" -- mondta Dongarra.

Dongarra elmondása szerint a HPC Challenge Benchmark összesen hét különféle tesztet tartalmaz, azonban legfeljebb kiegészíteni fogja a Linpack tesztet, leváltani nem hivatott. Ennek legfőbb oka, hogy a Linpackot már hosszú évek óta használják és jó történelmi viszonyítási alap a fejlődés lemérésére. Másrészt amelyik rendszer nem teljesíti igazán jól a Linpack tesztet, annak a HPC Challenge Benchmarkban sincs sok esélye.

A HPC Challenge Benchmark mögött az amerikai DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) áll. A DARPA célul tűzte ki, hogy az Egyesült Államok visszahódítsa szuperszámítógépes hegemóniáját Japántól, amely 2002 óta áll a Top500 lista élén: az NEC Earth Simulator teljesítményét a jelenleg üzemben levő amerikai gépek meg sem közelítik. A DARPA olyan tesztprogramot szeretett volna létrehozni, amely alapján átfogóan lehet mérni a szuperszámítógépek teljesítményét.

A kormányzati támogatással készülő HPC Challenge Benchmark még el sem készült, máris ellentéteket szül. A kifejezetten szuperszámítógépekre specializálódott Cray üdvözölte a kezdeményezést, az IBM ezzel szemben óvatosságra intett. A Cray rendszerei a jelenlegi Top500 listán nem szerepelnek valami fényesen, az IBM azonban előkelő pozíciókkal rendelkezik.

"Az ügyfelek mindig a saját programjaikat akarják futtatni, de [a HPC Challenge Benchmark] jó áttekintést ad a gép teljesítményéről különböző területeken" -- mondta Stephen Sugiyama, a Cray marketing menedzsere. "Sok munkát fektettek abba, hogy megtalálják a rendszerek azon tulajdonságait, amelyek igazán fontosak a vevőknek." Sugiyama szerint a Linpack alapján készült lista jó arra, hogy számba vegyék a legnagyobb teljesítményű rendszereket, de nem tekinthető jó összehasonlítási alapnak.

"Mindenki tudja, mire jó a Linpack és mire nem. Ezeket az új teszteket azonban senki sem érti" -- mondta Dave Turek, az IBM Deep Computing részlegének vezetője. "A veszély abban rejlik, hogy a több tesztprogram több kérdést szül. Lehet hogy csak zavart okoz a fejekben." Turek szerint a tesztek közül több olyan van, amelyek életszerűtlen körülmények között vizsgálnak egy paramétert. Az IBM azt ajánlja potenciális vevőinek, hogy saját programjaikkal próbálják ki a gépeket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.