Szerző: Bizó Dániel

2004. június 18. 14:14

Szakértők bevonásával támogatják ezentúl a Linux kormányzati elterjedését

Baja Ferenc
Baja Ferenc
Dr. Baja Ferenc, kormánymegbízott és Sári Gábor, a Linux–Felhasználók Magyarországi Egyesületének (LME) elnöke megállapodást kötött a nyílt forráskódú megoldások kormányzati elterjesztésének szakértői támogatásáról a Közigazgatási Szervezetek Közötti Adatcsere Program keretein belül.

A Közigazgatási Szervezetek Közötti Adatcsere Program (IDA: Interchange of Data between Administrations) az EU közel 60 projektből álló közösségi programja, amely a tagállamok kormányzati intézményei közti információcserét, az intézmények információs rendszerei közötti együttműködést szándékozik megvalósítani. Hazánk 2003-ban csatlakozott az IDA Programhoz, melynek felelőse a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzat Központja (MeH EKK). Az IDA Program nyílt forráskódú szoftverekkel és nyílt szabványú dokumentum formátumokkal kapcsolatos munkájában a Magyarország képviseletét ellátó MeH EKK-nak az LME szakértői nyújtanak külső szakmai segítséget.

Az LME feladata lesz az IDA Program aktuális -- folyamatosan változó -- szakmai dokumentumainak szakértő feldolgozása, véleményezése a nyílt szabványok szemszögéből, a magyarországi viszonyok figyelembe vételével, az IDA Program keretei között megrendezésre kerülő releváns konferenciákon, szakértői munkacsoportok (Open Source Software, Open Document Format) ülésein való részvétel a MeH EKK képviselője mellett, illetve az IDA Program számára készítendő ország-jelentések elkészítésében való szakmai közreműködés.

Az EKK feladata a szolgáltató állam alapvető elemét képező e-kormányzati feltételrendszer megteremtése, a közigazgatási ügyek elektronikus úton történő intézését biztosító szolgáltatások kialakítása. Ennek keretében működteti az Elektronikus kormányzati Gerinchálózatot (EKG), valamint a Kormányzati Portált a www.magyarorszag.hu weboldalon, és megkezdte azoknak a rendszereknek a fejlesztését, amelyek segítségével az állampolgárok interneten keresztül is intézhetik hivatalos ügyeiket.

A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete 1998-ban alakult, azzal a céllal, hogy a szabad licencű és nyílt forrású Linux rendszermag köré épülő Linux operációs rendszer disztribúcióit és a hozzájuk kapcsolódó üzleti modellt terjessze, s ezzel egy korszerűbb számítástechnikai kultúrát honosítson meg a szoftverhasználat területén. Civil szoftveres szakmai-érdekképviseleti szervezetként, társszervezetei között ma az LME a legnagyobb közhasznú egyesület.

Az IDA elsődleges célja a program beindításakor a közigazgatások közötti elektronikus információcsere elősegítése volt, azonban az elektronikus kormányzás európai szintű megvalósításának igénye megjelenésével, mára egyre nagyobb figyelmet fordítanak a piaci orientációra és a különböző rendszerek együttműködési képességének biztosítására. Az utóbbi időben az IDA Egység tevékenysége határozott irányt vett az elektronikus kormányzati szolgáltatások pán-Európai szinten való elterjesztésének előmozdítására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról