:

Szerző: mz

2000. május 29. 23:25

Automatikus átállás Mercedre

Egy apró texasi cég, A MigraTec automatizálta a szoftverek átfordítását a meglévő 32 bites formátumról a Merced processzorok 64 bites formátumára. Elmondásuk szerint a folyamat sokkal gyorsabb és pontosabb, mintha a programozók kézzel javítgatnák át a programkódot.
A MigraTec már aláírta a szerződéseket az Intellel és a Dellel, illetve várhatóan további ügyfeleket fog szerezni magának, hiszen állítása szerint szolgáltatásával 20-szor gyorsabb a kódok átfordítása, ráadásul 15-ször pontosabban is történik meg, mint hagyományos módszerrel.
Az Intel lassan megkezdheti a 64 bites Merced szállítását, ám a chip hiába lesz fontos lépés a processzorok történetében, megfelelő szoftver nélkül legfeljebb az asztal lábát támaszthatjuk vele.
Az Intel segítséget nyújt a MigraTec-nek a Migration Workbench szoftveregyüttes befejezésében, illetve ő maga is fel fogja használni a csomagot különféle bemutatókon, ahol így demonstrálni tudja a 32 bitesről a 64 bites platformra való áttérés teljesítménybeli előnyeit.
A 35 fős MigraTec elnöke szerint kutatásaik révén megállapítást nyert, hogy egy ember egy nap alatt körülbelül 1000 sor programkódot képes átalakítani. Mivel napjaink nagyobb programjai sokszor félmillió, vagy annál is több sorból állnak, a feladat méretét elég könnyű elképzelni. Programjuk segítségével egy mérnök egy nap alatt nagyjából 20.000 sorral végezhet. Az emberi tényező persze több hibával is jár, mely körülbelül 15 százalékot jelent - ezt a program 1 százalékra tudja leszorítani. Jelenleg a MigraTec az egyetlen cég, mely hasonló megoldáson dolgozik.
Ellenvélemények ugyanakkor megjegyezték, hogy az Intel 64 bites processzora elsősorban a szerverek és a munkaállomások piacát célozza meg új chipjével, ami jelentősen leszűkíti a MigraTec vásárlóinak körét, ugyanis nem lesz szükség minden apró kis segédprogram és játék konvertálására. A cég ennyire nem aggódik, sőt, programjának továbbfejlesztésén gondolkodik, melynek révén az képes lesz egyéb platformokról is szoftvereket átalakítani.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.