:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. június 16. 09:44

Nem jelent komoly fenyegetést az első mobiltelefonos vírus

[Morpho] Az F-Secure szakértői megerősítették, hogy a tegnapelőtt felfedezett Symbian OS féreg, a Cabir, az első valódi mobiltelefonos vírus. Bár a féreg nem jelent semmilyen azonnali fenyegetést a felhasználókra, világosan mutatja, hogy a mobiltelefonokra készülő vírusok elkészítésének technológiája már létezik, és ismert a vírusírók számára.

[Morpho] Az F-Secure szakértői megerősítették, hogy a tegnapelőtt felfedezett Symbian OS féreg, a Cabir, az első valódi mobiltelefonos vírus. Bár a féreg nem jelent semmilyen azonnali fenyegetést a felhasználókra, világosan mutatja, hogy a mobiltelefonokra készülő vírusok elkészítésének technológiája már létezik, és ismert a vírusírók számára.

"A Cabir terjedésével kapcsolatban semmilyen jelenséget nem jelentettek eddig, de a féreg tökéletesen működik, és megfelelő környezetbe kerülve képes a terjedésre" -- mondta el Matias Impivaara, az F-Secure Mobile Security Services üzleti vezetője. "Ha valaki egy fertőzött telefonnal végigsétál a városközponton a délutáni csúcsforgalom idején, felhasználók ezreit fertőzheti meg. A féreg tesztelését a cég légvédelmi pincéjében kellett végeznünk, hogy megakadályozzuk a féreg csatlakozását más Bluetooth telefonokhoz. Először csak így tudtuk megakadályozni a terjedését."

A Cabir féreg olyan mobiltelefonokon fut, melyek a Symbian Series 60 felhasználói felületet használják, ilyen készülék többek között a Nokia 7650 és a Nokia 6600. A féreg egy Symbian telepítőfájlba (.sis) csomagolva érkezik, és Bluetooth kapcsolaton keresztül próbál továbbterjedni. Miután feltelepült a telefonba, a féreg automatikusan aktiválódik, és más Bluetooth technológiát használó eszközöket keres. Ha elérhető és kérésekre válaszoló Bluetooth telefonokat talál, akkor a féreg elküldi magát azokra. A féreg akkor aktiválódik, ha a vevő telefon használója a felajánlott lehetőségek közül azt választja, hogy elfogadja és telepíti a caribe.sis nevű fogadott fájlt, amely a férget tartalmazza.

A mobil rosszindulatú kódok által okozott események a végfelhasználói támogatás terhelésének növekedését, terminálok leállását, negatív ügyféltapasztalatokat, szolgáltatások lassú bevezetését okozhatják, és negatív reklámot jelenthetnek. A mobil eszközök vírusfenyegetettségének lehetősége folyamatosan növekszik az egyre fejlettebb kézi eszközök piaci megjelenésével. A mobil eszközökben nem szándékosan kárt okozó tartalom, illetve az eszközök sebezhetősége is egyre több és több problémát okoz.

Az F-Secure Mobile Anti-Virus Symbian Series 60 verziója felismeri a Cabir férget, és képes a féreg összetevőinek törlésére. Az F-Secure Mobile Anti-Virus egy átfogó megoldás a mobil terminálok káros tartalom elleni védelmére, mely valósidejű, eszközön futó védelmet kínál automatikus vírusvédelmi frissítésekkel a szabadalmaztatott SMS frissítési mechanizmuson vagy HTTPS kapcsolaton keresztül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.