Szerző: Bizó Dániel

2004. június 15. 13:26

Elkészült az AMD kétmagos processzora

[AMD/HWSW] A világ második számú processzorgyártója, az amerikai Advanced Micro Devices (AMD) tegnap bejelentette, hogy elkészült két magot tartalmazó AMD64 processzorának tervezési munkálataival. A nagyteljesítményű lapkák a vállalat szándékai szerint kiszolgálókhoz jövő év közepétől válnak elérhetővé, míg csúcskategóriás PC-kben 2005 második felében találkozhatunk majd velük.

[AMD/HWSW] A világ második számú processzorgyártója, az amerikai Advanced Micro Devices (AMD) tegnap bejelentette, hogy elkészült két magot tartalmazó AMD64 processzorának tervezési munkálataival. A nagyteljesítményű lapkák a vállalat szándékai szerint kiszolgálókhoz jövő év közepétől válnak elérhetővé, míg csúcskategóriás PC-kben 2005 második felében találkozhatunk majd velük.

További specifikációk nem kerültek nyilvánosságra, azonban nem hivatalos források alapján a 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott, kétmagos processzorok a jelenleg is használt foglalatba fognak illeszkedni és magonként 1 MB másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak majd. Órajelezésük azonban konzervatívabb lesz.

A bejelentés jelzésértékű az iparág számára, az AMD hosszú távú, stabil ütemtervéről kíván tanúbizonyságot adni mind a végfelhasználók, mind a gyártók számára. Még az idei év során kerülnek piacra a 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiával előállított processzorok, melyek az ígéretek szerint nagyobb teljesítmény mellett alacsonyabb fogyasztási jellemzőkkel fognak bírni. A Drezdában készülő Fab 36 jövő év közepétől fog készen állni a 65 nanométeres lapkák termelésének beindítására, az így készülő termékek azonban csak 2006-ban válnak elérhetővé.

Az AMD kezdetektől fogva úgy tervezte az AMD64 utasításkészletet implementáló processzor-architektúráját, hogy az a későbbiek során alkalmas legyen kétmagos felépítésre. Az AMD64 első inkarnációja a tavaly április végén piacra lépett Opteron szerverprocesszor volt. Az Opteronnal az AMD az első és máig egyetlen processzorgyártó, melynek termékei az x86-világban 64 bites kiterjesztést kínálnak, miközben vezető teljesítményt nyújtanak az eddigi, 32 bites (IA-32) szoftverek alatt is.

Bár az Intel Itanium 2 processzora is nyújt x86-os kompatibilitást, kiemelkedő natív teljesítménye ellenére gyengén szerepel a 32 bites programok végrehajtása során, ráadásul merőben új utasítás-architektúrája miatt a szoftverek 64 bites portolása nehézségekbe, ebből kifolyólag magas költségekbe ütközik. Ez egyelőre még nem jelent döntő hátrányt az Opteronnal szemben, mivel a két termékcsalád jellemzően más piaci szegmensben versenyez, ráadásul az Opteron 64 bites kiterjesztésének támogatottsága még sok kívánni valót hagy maga után.

Az ígéretek szerint a jövő év közepén, valószínűleg Opteron márkanéven piacra kerülő kétmagos processzor azonban már komolyabb veszéllyel fenyeget az Intel üdvöskéjére nézve, ha a nagyobb szállítók -- elsősorban a stratégiai szövetséges Sun Microsystems -- kínálatában megjelennek a processzor köré épített 4- és 8-utas rendszerek, melyek számítási kapacitása a mai 8-16 processzoros gépekével vetekszik. Ezen a területen többek között az Itanium 2 is erőteljesen jelen van. A mérkőzés természetesen korántsem lefutott, ugyanis szintén jövő év közepére érkezik a kétmagos, Montecito kódnéven ismert Itanium 2. Az Intel eddig árpolitikája alapján a Montecitóra épülő termékvonal a jelenlegivel egyező beárazást kap.

"Jövőre az egyik legerősebb termékünk a kétmagos processzor lesz. Szerintem ez mindenkit sokkol majd, hiszen hardver-, infrastruktúra- és tűkompatibilis lesz" -- mondta Ruiz egy korábbi interjú során. "A kétprocesszoros rendszerek tulajdonosai csak betesznek egy kétmagos processzort és máris négyprocesszoros rendszerük van egy kétprocesszoros rendszer áráért. Mi a kétprocesszoros rendszerekről négyprocesszoros rendszerekre átállás legnagyobb hátulütője? Mindenki szerint az ár."

A Montecito akár 24 Mbyte harmadszintű gyorsítótárat is kaphat, várható órajele pedig legalább 2 GHz lesz. Támogatni fogja ezenkívül a többszálú végrehajtást, mely segítségével 4 utasításszál egyidejű kezelésére lesz képes, ami a teljesítmény jelentős növekedéséhez juttathatja a szerverfeladatok során.

Az igazi piaci ellenfélnek számító Xeon processzorok egyelőre nem képesek 64 bites végrehajtásra, miközben 32 bites teljesítményük szerverfeladatok végzése során sokszor jelentősen elmarad az Opteron-rendszerekétől. Amint az ismert, az Intel az utóbbi időben jelentős változtatásokat hajtott végre x86-os processzorainak útitervében, a jövő azonban még korántsem tiszta.

A kétprocesszoros rendszerekbe szánt, 64 bites kiterjesztést kínáló Nocona kódnéven fejlesztett Xeon piaci premierjének időpontja egyelőre bizonytalan, várhatóan az év második felére, vagy jövő év elejére esedékes. A négy vagy több processzort alkalmazó rendszerekbe szánt 64 bites Potomac premierje szintén csúszik, a hírek szerint 2005 második negyedévére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.