Szerző: Bodnár Ádám

2004. június 10. 16:47

Gyászos negyedévet zárt az SCO

Az SCO igen gyenge második negyedéves eredményekről számolt be. A Linux-ellenes hadjáratáról ismert cég bevétele csökkent, vesztesége emelkedett.

Az SCO igen gyenge második negyedéves eredményekről számolt be. A Linux-ellenes hadjáratáról ismert cég bevétele csökkent, vesztesége emelkedett.

Az április 30-án véget ért negyedévben az SCO 10,1 millió dollár bevételt könyvelhetett el, ez kevesebb mint fele a tavalyi év azonos időszakában elért 21,4 millió dollárnak. A cég márciusban azt jelentette be, hogy negyedéves forgalma 10-14 millió dollár között alakul, az elemzők 11,6 millió dollárt vártak. Az SCO mindhárom bevételi szegmensében -- termékek, szolgáltatások, szoftverlicencek -- visszaesést volt kénytelen elkönyvelni.

A negyedéves nettó veszteség 15 millió dollár, azaz részvényenként 1,06 dollár volt, a tavalyi második negyedévben az SCO 4,5 millió dollár, azaz részvényenként 33 cent nyereséget ért el. Az üzemi veszteség 6,6 millió dollárt, azaz részvényenként 47 centet tett ki, a Wall Street elemzői ennél alacsonyabb, részvényenkénti 33 centes veszteséget vártak.

Amint az ismert, az SCO jogi háborút folytat a Linux ellen, a vállalat állítása szerint a szabad operációs rendszerben a cég szellemi tulajdonát képező kódrészletek találhatóak. Később a vállalat bejelentette, hogy a Linux-felhasználók licencjogot vásárolhatnak maguknak, azonban ebből az SCO csupán 11 ezer dollárra rúgott, miközben az üggyel kapcsolatos kiadásai meghaladták a 4,5 millió dollárt. A cég az IBM-et is beperelte, azt állítva, hogy a Nagy Kék szerződésszegést követett el, amikor a Linux operációs rendszerbe olyan UNIX-kódot szivárogtatott, amely az SCO szellemi tulajdonát képezi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról