Szerző: Bodnár Ádám

2004. június 7. 15:03

Sempron: új olcsó processzor az AMD-től

Az AMD az év második felében dobja piacra Sempron márkanevű processzorait, amelyeket kifejezetten legalsó kategóriás számítógépekbe szán.

Az AMD az év második felében dobja piacra Sempron márkanevű processzorait, amelyeket kifejezetten legalsó kategóriás számítógépekbe szán.

Emlékezetes, hogy az AMD 2000-ben vezette be alsó árkategóriás Duron processzorát, amely azonban nem váltotta be a hozzá fűzött várakozásokat és a piac perifériájára szorult. Ennek legfőbb oka, hogy az Intellel folytatott kíméletlen árversenyben az AMD az Athlon árát az Intel Celeronhoz igazította, hogy kelendővé tegye a versenytársánál lényegesen nagyobb teljesítményt nyújtó lapkát. A Duron egy ideig nem is szerepelt az AMD kínálatában, nemrég azonban a cég újjáélesztette a termékcsaládot. A Duronokat ma elsősorban a fejlődő piacokra -- Dél-Amerika, India, Kína -- szánja az AMD.

A Sempron név a latin "semper" (mindig) szóból ered, az AMD szerint a Sempron egy, a mindennapokban használható processzort jelent. A vállalat tervei szerint a Sempron a 999 dollárnál olcsóbb notebookok és 549 dollárnál olcsóbb asztali gépek szegmensében versenyez majd. A chipet világszerte árusítják majd. Egyelőre a cég nem árult el műszaki részleteket a termékről, így nem lehet tudni, hogy az Athlon XP, esetleg az Athlon 64 leszármazottjáról van-e szó, vagy egy teljesen új fejlesztésű lapkáról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról