Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Intel Grantsdale: forradalom helyett fejlődés

Bodnár Ádám, 2004. június 07. 14:14
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A legújabb pletykák szerint az Intel következő generációs igásló chipkészlete, a középkategóriás i915 (Grantsdale) a PCI-Express felületű grafikus kártyák mellett az AGP8X szabványnak megfelelő termékeket is támogatja.

hirdetés
A legújabb pletykák szerint az Intel következő generációs "igásló" chipkészlete, a középkategóriás i915 (Grantsdale) a PCI-Express felületű grafikus kártyák mellett az AGP8X szabványnak megfelelő termékeket is támogatja.

Az i915 és az i915X chipkészletek megjelenése június végén esedékes. Amint az ismert, az asztali gépekbe szánt chipsetek számos újdonsággal szolgálnak, például kétcsatornás DDR2 memóriavezérlővel, PCI-Express támogatással, új integrált grafikus vezérlővel, 7.1 csatornás audiovezérlővel vagy integrált vezeték nélküli hálózati vezérlővel.

Az i915 az Intel tervei szerint egy forradalmian új chipkészlet lett volna középkategóriás asztali gépek számára, a piaci körülmények miatt azonban a vállalatnak számos régebbi technológia támogatását is be kellett építenie a termékbe. A DDR2 memóriaamodulok ára egyelőre nagyon magas, ráadásul használatuk nem hozza a korábban várt teljesítmény-növekedést, ezért az Intel úgy határozott, hogy a DDR2 mellett a DDR támogatást is beépíti a chipkészletekbe.

Valószínűleg ugyanezen logika mentén döntöttek az AGP8X támogatásáról is, egyelőre ugyanis kevés PCI-Express felületű grafikus kártya van a piacon. A pletykák szerint az utólagos módosítás nem bizonyult a legjobb húzásnak, ugyanis az AGP8X felületű grafikus kártyák az i915 chipkészletes alaplapokban lényegesen gyengébben teljesítenek, mint az előző Intel chipkészletekben, a teljesítmény-veszteség akár 5-20 százalék is lehet.

Természetesen nem szabad elfelejtenünk, hogy az i915-öt eredetileg PCI-Express felületű kártyákhoz tervezték, az AGP8X implementációja inkább csak afféle kényszer szülte megoldás. A nagy alaplapgyártók közül a Gigabyte és az ECS máris jelezte, hogy olyan termékekkel is készül, amelyek egyaránt fogadnak AGP8X és PCI-Express felületű grafikus kártyákat.

A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!