Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. június 1. 14:00

Júliustól jelentősen módosul a Sulinet Expressz program

Július 1-től jelentősen módosul a Sulinet Expressz (SE) kedvezményezettjeinek köre és az igénybevétel lehetősége is. A legfontosabb változások értelmében bővülhet az igénybevevők köre, ugyanakkor a vásárláshoz a jövőben önerőre is szükség lesz.

[HWSW] Július 1-től jelentősen módosul a Sulinet Expressz (SE) kedvezményezettjeinek köre és az igénybevétel lehetősége is. A legfontosabb változások értelmében bővülhet az igénybevevők köre, ugyanakkor a vásárláshoz a jövőben önerőre is szükség lesz.

Július 1-túl bárki -- tehát nem csak pedagógusok, iskolások illetve szüleik -- igénybe veheti a SE kedvezményt az abba bevont számítástechnikai termékek vásárlásakor, feltéve, hogy éves összjövedelme nem éri el a 3,4 millió forintot. Aki e fölötti jövedelemmel rendelkezik, annak sávosan csökken az igénybe vehető adókedvezmény mértéke, mely 4 millió forintos éves jövedelemnél és afölött már 0 százalék lesz, tehát megszűnik.

A 3,4 millió forintnál magasabb jövedelműek esetében a jövedelem 3,4 millió forint feletti részének 10 százalékával csökken az adókedvezmény mértéke (pl. 3.8 millió forint esetén: 400 000,- forint a többlet, annak 10 százaléka 40 000, így az igénybe vehető maximális kedvezmény 20 000,- forint). Ez alapján a 4 millió forint feletti összjövedelemmel rendelkezők nem jogosultak az adókedvezményre.

Az adókedvezmény a jövőben csak a vásárolt termék árának fele után vehető igénybe. Azaz egy 60 ezer forint értékű termék esetén csak 30 ezer forint igényelhető vissza év végén, 120 ezer forintos terméknél pedig a vásárló ki is merítette a kedvezmény keretét, mivel 60 ezer forint a visszaigényelhető összeg maximuma -- feltételezve persze, hogy a személyi jövedelemadó elérte egyáltalán a 60 ezer forintot.

A tavaly július elején indult program keretében közel 200 ezer család vásárolt számítástechnikai eszközöket. Ezen belül 35 ezer új számítógéppel és 20-25 ezer alkatrészekből összeállított PC-vel gyarapodtak a háztartások, valamint becslések szerint 150 ezer számítógépet újítottak fel. 2004 első negyedévében az előző évi vásárlások értékének ötödével növekedett meg a forgalom.

A Sulinet Expressz program keretében vásárolható termékekről továbbra is a /www.sulinet.hu/ado/ címen lehet tájékozódni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról