Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 28. 13:01

Megjelent az első 64 bites vírus

A Symantec csütörtökön bejelentette, hogy felfedezte az első olyan vírust, amely 64 bites Windows rendszereken terjed. A biztonsági cég szakemberei azonban siettek leszögezni, hogy a W64.Rugrat.3344

A Symantec csütörtökön bejelentette, hogy felfedezte az első olyan vírust, amely 64 bites Windows rendszereken terjed. A biztonsági cég szakemberei azonban siettek leszögezni, hogy a W64.Rugrat.3344 névre keresztelt kártevő nem jelent komoly fenyegetést, valójában inkább egyfajta demonstrációról van szó, amely egy rendszer sebezhetőségeire mutat rá.

Oliver Friedrichs, a Symantec Security Response Team képviselője elmondta, hogy a W64.Rugrat.3344 csak a Windows 64 bites, Intel Itanium processzorokra írt változatán terjed, a 32 bites változatokat nem veszélyezteti. "Mindig vannak olyanok, akik a vadonatúj rendszereken keresnek sebezhetőségeket, úgyhogy nem ért minket meglepetés" -- mondta Friedrichs. "Azonban ahogy a 64 bites technológia terjed, egyre több ilyenre kell számítanunk."

A Symantec nem számít a W64.Rugrat.3344-hez hasonló kártevők közeli megjelenésére, ugyanis a vírus létrehozásához komoly szaktudás szükséges. A kártevőt IA64 assemblyben írták és IA64 futtatható állományokat fertőz ugyanabban a könyvtárban, ahol a vírus található, valamint a szomszédos könyvtárakban.

A biztonsági cég frissítette Norton AntiVirus szoftverét, hogy az védelmet nyújtson a W64.Rugrat.3344 ellen. A Symantec 1-es, azaz legalacsonyabb szintű riasztást adott ki és figyelmeztette felhasználóit, hogy frissítsék vírusinformációs adatbázisukat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.