Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 28. 13:01

Megjelent az első 64 bites vírus

A Symantec csütörtökön bejelentette, hogy felfedezte az első olyan vírust, amely 64 bites Windows rendszereken terjed. A biztonsági cég szakemberei azonban siettek leszögezni, hogy a W64.Rugrat.3344

A Symantec csütörtökön bejelentette, hogy felfedezte az első olyan vírust, amely 64 bites Windows rendszereken terjed. A biztonsági cég szakemberei azonban siettek leszögezni, hogy a W64.Rugrat.3344 névre keresztelt kártevő nem jelent komoly fenyegetést, valójában inkább egyfajta demonstrációról van szó, amely egy rendszer sebezhetőségeire mutat rá.

Oliver Friedrichs, a Symantec Security Response Team képviselője elmondta, hogy a W64.Rugrat.3344 csak a Windows 64 bites, Intel Itanium processzorokra írt változatán terjed, a 32 bites változatokat nem veszélyezteti. "Mindig vannak olyanok, akik a vadonatúj rendszereken keresnek sebezhetőségeket, úgyhogy nem ért minket meglepetés" -- mondta Friedrichs. "Azonban ahogy a 64 bites technológia terjed, egyre több ilyenre kell számítanunk."

A Symantec nem számít a W64.Rugrat.3344-hez hasonló kártevők közeli megjelenésére, ugyanis a vírus létrehozásához komoly szaktudás szükséges. A kártevőt IA64 assemblyben írták és IA64 futtatható állományokat fertőz ugyanabban a könyvtárban, ahol a vírus található, valamint a szomszédos könyvtárakban.

A biztonsági cég frissítette Norton AntiVirus szoftverét, hogy az védelmet nyújtson a W64.Rugrat.3344 ellen. A Symantec 1-es, azaz legalacsonyabb szintű riasztást adott ki és figyelmeztette felhasználóit, hogy frissítsék vírusinformációs adatbázisukat.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 25. 20:46

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!