:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 28. 09:54

Felére csökkent a Nintendo nyeresége

Felére esett vissza a Nintendo nyeresége a legutóbbi pénzügyi évben, a látványos hanyatlás mögött elsősorban a konzol-eladások csökkenése és a jen erősödése áll.

Felére esett vissza a Nintendo nyeresége a legutóbbi pénzügyi évben, a látványos hanyatlás mögött elsősorban a konzol-eladások csökkenése és a jen erősödése áll.

A március 31-én véget ért pénzügyi évben a Nintendo nettó nyeresége 33,19 milliárd jent (296,9 millió dollárt) tett ki, egy évvel korábban a nettó profit 67,27 milliárd jenre rúgott. A Nintendo közleménye szerint a dollárhoz képest jelentősen erősödő jen 67,88 milliárd jen veszteséget okozott. Tavaly március 31-én egy dollár még 120,20 jent ért, idén március 31-én a dollár árfolyama 105,69 jenre esett vissza.

Az üzemi eredmény egy év alatt 7,6 százalékkal 107,68 milliárd jenre emelkedett. A vállalat forgalma a tavalyi évben elért 504,14 milliárd jenről 514,81 milliárd jenre nőtt, ez elsősorban a Game Boy iránti keresletnek köszönhető. A Nintendo asztali konzolja, a GameCube a várakozásoknál lényegesen alacsonyabb bevételt termelt, mivel a tervezett 10 millió darab helyett csupán 5 millió darabot tudott eladni belőle a cég.

Az idei pénzügyi évre a Nintendo 3 százalékkal növekedő bevétel mellett 70 milliárd jen nettó nyereséget vár. A Nintendo ezért hamarosan bemutatja két kijelzővel felszerelt Game Boy DS konzolját, amelytől jelentős piaci sikert és emelkedő nyereséget vár. A vállalat emellett arra is számít, hogy a jen nem erősödik tovább a dollárral szemben.

A vállalat eredményei azt mutatják, hogy a konzolpiac egykori királya egyre nagyobb nehézségekkel kell szembenézzen, ahogy a fejlesztési költségek és idők növekednek, és ahogy egyre idősebb felhasználók érdeklődnek a konzoljátékok iránt. A Nintendo konzoljai és játékai elsősorban a gyermekek körében népszerűek. A japán vállalat pénzügyi mutatói arra is rávilágítanak, hogy a cég egyre inkább a Game Boy sikerétől függ, azonban ezen a piacon is új kihívókra kell számítani.

A vállalat közölte, hogy a jelenlegi pénzügyi évben 14 millió Game Boy Advance és 3,5 millió Game Boy DS eladására számít. A Nintendo emellett azt is bejelentette, hogy egyelőre N5 kódnéven ismert új asztali konzolja, a GameCube utóda a 2005 tavaszán rendezendő E3 kiállításon debütál a nagyközönség előtt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.